Venemaa teenis tänu kõnelustele OPECiga kuus miljardit dollarit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih (vasakul) ja Venemaa energeetikaminister Aleksander Novak (paremal).
Saudi Araabia naftaminister Khalid al-Falih (vasakul) ja Venemaa energeetikaminister Aleksander Novak (paremal). Foto: SCANPIX

Venemaa otsus alustada kõnelusi Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooniga (OPEC) eesmärgiga piirata toodangut, on juba toonud valitsuse eelarvesse üle 400 miljardi lisarubla (6 miljardit dollarit), vahendab Bloomberg.

Võimalus, et Venemaa võib OPEC-iga koostööd teha on kergitanud nafta hinna 27 dollarilt barrel jaanuaris kuni 44 dollarini selle aasta keskmisena. See, koos Venemaa toodangumahu kasvuga on kasvatanud maksutulu 400 kuni 700 miljardi rubla võrra, ütles uudisteagentuurile kaks ametnikku, kes soovisid jääda anonüümseks, sest numbrid pole veel avalikud.

Umbes 40 protsenti Venemaa valitsuse tuludest annavad nafta ja gaas. Selle aasta alguses jäi naftadollarite vool aga väga ahtakeseks, sest jaanuaris kukkus nafta hind 12 aasta madalaimale tasemele.

Jaanuarist kuni oktoobrini sai Venemaa 2,7 triljonit rubla (43,2 miljardit dollarit) nafta ekspordimaksu ja naftatöötlemismaksu, mis andis 26 protsenti kogu eelarvetuludest. Tänu kõrgemale nafta hinnale kasvas see kuus üle 300 miljardi rublani (4,8 miljardit dollarit) võrrelduna 185 miljardi rublaga veebruaris.

Venemaa naftatoodang kasvas oktoobris nõukogude- järgse perioodi kõrgeimale tasemele 11,2 miljoni barrelini ööpäevas. Jaanuaris toodeti Venemaal musta kulda 10,9 miljonit barrelit ööpäevas.

Venemaa energeetikaminister Aleksander Novak on öelnud, et soovib koostöös OPECiga piirata naftatootmist, aga külmutada seda olemasoleval tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles