Kodulaenu saavad pooled küsijad

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9 protsenti peredest soovis laenu kinnisvara soetamiseks või remondiks
9 protsenti peredest soovis laenu kinnisvara soetamiseks või remondiks Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti peredest on 9 protsenti soovinud viimase aasta jooksul laenu võtta eluaseme soetamiseks või remontimiseks. Rahuldatud on natuke üle poole neist laenutaotlustest, selgub Eesti Panga tellitud ja Kantar Emori augustis tehtud uuringust.

Järgmisel aastal plaanib laenu võtta ligikaudu sama palju peresid kui 2014. aastal ja enamikul (70 protsendil) neist juba on mõni laenukohustus.

Augustis oli Eestis ligikaudu 245 000 perel ehk 41 protsendil leibkondadest laenukohustus. See osakaal on viimase kuue aasta jooksul püsinud suhteliselt stabiilne. Laenu võetakse jätkuvalt enim eluaseme soetamiseks, ehitamiseks või remontimiseks.

Samas on endiselt suurenenud autoliisingu ja kauplustest järelmaksu võtmine. Tänu sissetulekute kasvule on natuke vähenenud laenu põhiosale ja intressimaksele kuluv protsent sissetulekust ja enam kui pooltel laenu võtnud peredest jääb see alla 20 protsendi. Raskemas olukorras on need leibkonnad, kelle igakuised laenumaksed moodustavad rohkem kui 40 protsenti sissetulekutest. Selliseid peresid on laenu võtnud perede seas 8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles