Ida-Virumaa tööstusparkidesse luuakse lähiajal 1000 uut töökohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Kuusmik (keskel)
Teet Kuusmik (keskel) Foto: Eero Vabamägi

Sihtasutuse Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus (SAIVTA) tööstusparkides tegutseb kuus ettevõtet ja tööd on saanud üle 300 inimese, kuid lähiajal on oodata piirkonda kaht suurt välisinvestorit, kes peaksid piirkonda tooma 1000 uut töökohta.

Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus peab läbirääkimisi kahe suure ettevõttega, mis annaksid Ida-Virumaal tugeva tõuke töökohtade arvu kasvuks, ütles sihtasutuse tegevjuht Teet Kuusmik BNS-ile. «Need on täiesti uued ja unikaalsed töökohad, mille loovad välisinvestorid,» märkis Kuusmik. Ta ei soostunud ta välisinvestorite nimesid ütlema, märkides vaid, et tegemist on keemia- ja plastitööstusettevõtetega.

SAIVTA äriplaan aastast 2009 nägi ette 4400 uue töökoha loomist Ida-Virumaal aastaks 2019-2020. Kuusmiku sõnul võib praeguseks tulemustega rahul olla, kuna esimesed tegutsemisaastad on kulunud tööstusparkide infrastruktuuri ehitamise ja kliendisuhete loomise peale. «Seega järgnevad aastad on just need kus realiseeritakse viimaste etappide tegevusi, mis on otseselt seotud töökohtade tulemustega.»

Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus ühendab endas nelja tööstus- ja äriparki: Narva Logistika ja Tööstuspark, Jõhvi Logistika ja Äripark, Kohtla-Järve Keemiatööstuspark ja Kiviõli Ettevõtlusala. Ainsana töötab praegu neist vaid esimene, kuhu tootmise on rajanud kuus ettevõtet. Jõhvis on müüdud neli krunti ja broneeritud seitse krunti, kuid ettevõtteid seal veel ei ole. Ülejäänud parkides käib infrastruktuuri rajamine või hakatakse seda peagi tegema.

Kuusmik tõi välja, et sihtasutusel on kindlad kokkulepped 18 ettevõttega, millega on juba võõrandamisleping allkirjastatud. Vastavalt lepingule on ettevõtetel kuni nelja aastane investeeringu teostamise tähtaeg. Sihtasutus peab aktiivselt läbirääkimisi veel 10 uue ettevõttega.

Lisaks 300 otsesele töökohale on SAIVTA turundustegevuste tulemusena Eestisse tulnud veel mitmeid ettevõtteid, mis üürivad tootmispindasid või on omandanud olemasolevad tootmishooneid väljaspool sihtasutuse parke. «Need ettevõtted on Eestis täiendavalt loonud umbes 260 otsest töökohta,» ütles Kuusmik.

Küsimuse peale, kui palju on ettevõtted tahavad Ida-Virumaa tööstusparkidesse tulla kevadel vastu võetud töökoha loomise toetuse tõttu, vastas Kuusmik, et mitmed firmad on plaaninud seda võimalust kasutada. Samas on tööjõuga seotud meetmed vaid üks osa pakkumisest ja seega on keeruline väita, milline meede konkreetse ettevõtte puhul on otsuse juures määravaks, märkis Kuusmik.

«Mitmed investeeringut ettevalmistavat ettevõtet on kinnitanud, et juhul kui nad realiseerivad projekti tähtaegadega, mille kestel on vastav meede avatud, planeerivad nad seda võimalust kasutada,» rääkis Kuusik. Toetus näeb ette, et töötukassa koolitab ettevõtte tellimusel vajaliku kvalifikatsiooniga töötajaid ning riik hüvitab ettevõttele, kes võtab tööle vähemalt 20 inimest, 50 protsenti töötaja brutopalgast ühe aasta jooksul.

SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus tööstuspargid peaksid lõplikult valmima 2017. aasta kolmandas kvartalis. Sihtasutus on avaliku sektori poolt loodud arendusorganisatsioon, mille eesmärk on arendada Ida-Virumaal välja ettevõtlusalasid, meelitada piirkonda uusi tootmis- ja logistikavaldkonna investeeringuid ning pakkuda ettevõtjatele vajalikke tugiteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles