Hauakaevajad trotsivad vapralt külma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahumäe kalmistu hauakaevaja Priit Rekor.
Rahumäe kalmistu hauakaevaja Priit Rekor. Foto: Liis Treimann / Postimees

Rahumäe kalmistu hauakaevaja Priit Rekori sõnul ei saa hauakaevaja endale külmapühasid lubada ning isegi krõbeda pakasega tuleb töö ära teha.

Isegi tänase ilmaga tuli paar hauda valmis kaevata. «Kui natuke liigutad, siis külm ei hakka, kui seisma jääda, hakkab kohe jahe,» nentis Rekor.

Kuna matuseid väga palju ei ole, on surnuaia peale ainult üks hauakaevaja. «Kui on puhkus või kui on vaja ära minna, siis teeb keegi teine, aga muidu on kõik hauad minu tehtud,» sõnas ta.

Tavaliselt on haua sügavus umbes poolteist meetrit. Kui haud on teist korda kasutusel, siis tuleb ta veidi madalam. Kaevamisele kulub Rekori sõnul veidi üle tunni, kuna suurema osa tööst teeb ära kopp.

Kui kopa töö on tehtud, tuleb veel haud seespoolt labidaga ära viimistleda. Selle tarbeks on Rekori sõnul kõige rohkem vaja kukkumisoskust, ronimine on lihtsam. «Kui välja ei saa, siis helistan ja kutsun kellegi appi.» Seni pole tal hauast väljaronimisel aga abi vaja läinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles