Tööandjad ootavad valitsuselt mitme maksutõusu tagasipööramist (6)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar
Toomas Tamsar Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Tööandjate Keskliit (ETK) saatis koalitsiooniläbirääkimisi pidavate erakondade esimeestele ettepanekud koalitsioonileppesse, muu hulgas sooviksid tööandjad mitme varem kokku lepitud maksutõusu tagasipööramist.

Tööandjate keskliidu ettepanek on tuua aktsiisitõusud, eriti  diislikütuse aktsiisitõus tagasi varasemalt kokkulepitud tõusugraafikutesse.

Samuti tahab liit majutusteenuste käibemaksu tõusu tagasipööramist, sotsiaalmaksu miinimumi alandamist ja lae kehtestamist. Erisoodustusmaksu kaotamine tuleks ETK hinnangul laiendada kõikidele töötaja tervise hüvanguks tehtud kuludele, samuti kaotaks liit erisoodustusmaksu töötaja transpordiks tehtud kulutustele.

Tööandjad märkisid, et uus valitsus peaks tegelema ka rahvaarvu vähenemisest tingitud probleemiga, millele lahenduse leidmist ei saa lõputult edasi lükata.

«Tuleb tegeleda oskustöötajate Eestisse asumise lihtsustamisega ja nende siia kutsumisega. Konkureerime tööjõu pärast meist rikkamate ja parema kliimaga riikidega ning peame ise pingutama, et nad siia üldse tulla tahaksid. Ühtegi reaalset alternatiivi probleemi lahendamiseks pole näha. Samas tuleb protsessi väga hästi juhtida ja vähendada avalikkuse hirmusid,» seisab tööandjate keskliidu esimehe Toomas Tamsari kirjas.

Tööandjad asendaks praeguse välismaalaste palgakriteeriumi sektori keskmise palgaga ja seoks sisserändekvoodi iga-aastase tööealise elanikkonna muutusega.

Samuti rõhutasid tööandjad, et valitsus käivitatud riigireformi protsesse ei tohi peatada ning haldusterritoriaalse reformiga tuleb jätkata praegusel kujul. «Alustada valijatele meeldivamate muutuste sisseviimist tähendaks suure tõenäosusega reformi ebaõnnestumist ja sellega tehtud kahju Eestile ületab kordades kahjusid, mis võivad tekkida reformi vigadest,» märkis Tamsar.

ETK peab vajalikuks ka struktuurivahendite sõltuvusest vabanemise strateegiat.

«Eesti vajab pikaajalist finantsplaani perioodiks 2020 ja edasi ehk ajaks, mil meile laekuvad toetused Euroopa Liidu struktuurifondidest vähenevad ja lõppevad. Täna tehakse märkimisväärne osa riigi arendustegevustest struktuurivahendite toel,» kirjutas Toomas Tamsar Keskerakonna esimehele Jüri Ratasele, Isamaa ja Res Publica Liidu esimehele Margus Tsahknale ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehele Jevgeni Ossinovskile saadetud kirjas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles