Kasahstan peab end džentelmenide klubi liikmeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttide võistlus Kasahstanis.
Küttide võistlus Kasahstanis. Foto: SCANPIX

Kasahstani igiliidri Nursultan Nazarbajevi kõrge nõuniku kinnitust mööda ei kuulutanud president varajasi valimisi välja sugugi mitte Kairo sündmuste tõttu. Ning see, et nende maal samuti ülestõus võiks tulla, olevat ülimalt ebatõenäoline.


Kui Hosni Mubaraki vastased meeleavaldused jaanuaris tuure üles võtsid, tühistas 70-aastane Nazarbajev varem väljakuulutatud referendumi, mis oleks ta kolmandaks kümnendiks võimule kinnitanud – kuni aastani 2020 – ning jätnud vahele 2012. ja 2017. aasta valimised.

Oponentide üllatuseks kuulutas ta 3. aprilliks välja varajased valimised, kärpides oma käimasolevat seitsmeaastast ametiaega enam kui 18 kuu võrra.

Presidendi poliitnõunik Jermuhamet Jertõsbajev ütles Financial Timesile, et Egiptuse Mubarakit tabanud raskused Nazarbajevi otsust ei mõjutanud.

«Egiptus ja Kasahstan on kaks täiesti erinevat riiki, kui sotsiomajanduslikust aspektist rääkida,» ütles ta.

«Egiptuses elab 40 protsenti elanikkonnast alla 2 dollariga päevas... Nazarbajev on aga rajanud hoopis teistsuguse majandussüsteemi, kus inimesed korralikult elatist teenivad.»

Nazarba1ev valitseb oma naftarikast riiki nii, et kõik 98 parlamendiliiget on tema enda Nur Otan parteist.

Majandusasju on ta aga korraldanud hästi, tõmmates alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest ligi enam kui 100 miljardit dollarit välisinvesteeringuid ning tõstes aastast sissetulekut inimese kohta 12 korda kõrgemaks ehk ligikaudu 9000 dollari peale.

Jertõsbajev ütles, et valimiste korraldamine peegeldab Nazarbajevi kahtlusi, et referendum võinuks näida ebademokraatlik.

Analüütikud on spekuleerinud, et idee pärines presidendi siseringist ja oli mõeldud selleks, et anda Nazarbajevile hingetõmbeaega võimu üleandmise korraldamiseks oma väljavalitud troonipärijale.

Nõunik kinnitas aga, et mõtte autor on Kasahhi rahvas.
Ta ütles, et Kasahhi juhtkond on pööranud tähelepanu ka USA ja Euroopa kriitikale, et referendum kujutaks endast tagasilööki demokraatiale. Initsiatiiv ilmnes detsembris, üsna pea pärast seda, kui Nazarbajev võõrustas pealinnas Astanas Euroopa Julgeoleku ja Koostöö Organisatsiooni tippkohtumist.

«Meie president hindab kõrgelt USA ja Euroopa arvamust. Tal on suured ambitsioonid. Ta tahab olla globaaltasemel poliitik,» ütles Jertõsbajev. «Kasahstanist on saanud rahvusvahelise kogukonna osa. Ja kui sa kord juba džentelmenide klubis oled, tuleb ka vastavalt klubi eeskirjadele käituda.»

Jertõsbajev ütles, et Nazarbajev saatis referendumi idee Kasahstani konstitutsiooninõukogule üle vaadata. Kuna viimane leidis selle põhiseaduse vastase olevat, otsustas president, kelle populaarsus kõrgub kõrgemal kui 90 protsenti, et parem on korraldada enneaegsed valimised.

Nõunik kinnitas, et valimised tulevad vabad ja ausad.
Opositsioon on aga juba jõudnud väljendada veendumust, et tulemusi manipuleeritakse. Mõned on ähvardanud valimisi boikoteerida.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles