Gazpromi boss: USA kildagaas on mull

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logoga gaasitorud
Gazpromi logoga gaasitorud Foto: SCANPIX

USA «ebakonventsionaalse» gaasitootmise lennukas kasv on «mull», kinnitab Gazpromi ekspordipealik Aleksandr Medvedev ja ennustab, et jänkide gaasihinnad kerkivad järgmise viie aastaga järsult.


Vene riigifirma asepresident võrdles kildagaasi buumi internetimulliga, «mis üüratult suureks paisus ja seejärel mõistlikku mõõtu tagasi tõmbus».

Medvedev ennustas, et USA gaasihinnad kerkivad tänavuselt 4 dollarilt viie aastaga 6-8 dollarini miljoni Briti soojusühiku (BTU) kohta.

Ta andis mõista, et erinevalt teistest rahvusvahelistest nafta- ja gaasifirmadest nii Euroopas kui Aasias puudub Gazpromil USA gaasimaardlaisse investeerimise vastu huvi.

USA ebakonventsionaalne kildagaasi tootmine, mis varasemalt majanduslikult kasulik polnud, on teinud kiiret kasvu ja kogu tööstusharu mõnes mõtte pea peale pööranud – Gazpromi meelehärmiks.

Kuna USAs on hinnad odavad, pidi Gazprom riputama varna oma plaanid Ühendriikidesse eksportima hakata. Ühtlasi on venelased sunnitud müüma umbes 7 protsenti oma gaasist Euroopa hetketuruga seotud hindadega – mis aga suurema osa möödunud aastast oli allpool naftaga seotud hindasid, mida nad enamjaolt kasutavad.

Medvedev prognoosis, et nagu ka internetimulli puhul, surutakse paljud gaasifirmad tööstusest minema.

«Kildagaasi masstootmine ei ole võimalik hinnaga, mis jääb alla 6-8 dollari Briti soojusühiku kohta,» ütles ta. «Ja seepärast ei näe me kildagaasi arendustes endale mingit ähvardust.»

Futuuride hindadest võib järeldada, et investorite hinnangul on Medvedev prohvetina liiga enesekindel. USA gaasifuurid on alla 6 dollari BTU kohta kuni aastateni 2016-2017 välja.
Mõned analüütikud arvavad aga, et võib olla Medvedev väga mööda ei panegi.

Jen Snyder konsultatsioonifirmast Wood Mackenzie ütles, et kuna raiskavalt gaasi tootvate firmade turult väljalangemise oht on reaalne ning söe hind, mis gaasiga elektritööstuses konkureerib, on tõusuteel, võidakse gaasihinnad lükata tuleva aasta lõpuks 5,50-6,50 dollari peale BTU kohta.

Medvedevi sõnutsi on investeerimispankurid pannud Gazpromile ette osta USA kildagaasi aktsiaid, kuid neil olevat Venemaal juba olemas palju ahvatlevamaid varusid.

Aastal 2009 ennustas Gazprom, et tarnib 2020. aastaks USAsse 10 protsenti sealsest gaasinõudlusest, millest osa toimuks veeldatud maagaasi saadetistena Štokmani maardlast Arktikas.

Medvedev ütles, et hinnatõus USAs teeb selle majanduslikult tasuvaks.

Štokman on tehniliselt väga raske projekt ning Moskvast on kostnud sõnumeid, et asi viibib veelgi – nagu teda juba korduvalt edasi on lükatud.

Medvedev ütles aga, et Gazprom jääb kindlaks oma eesmärgile: 2017. aastal läheb veeldatud maagaasi tarnimine lahti.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles