Trumpi võit paneb USA-Euroopa vabakaubandusleppe kõnelused pausile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cecilia Malmström.
Cecilia Malmström. Foto: ULF PALM / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Euroopa Liidu kaubandusvoliniku Cecilia Malmströmi sõnul pannakse Euroopa Liidu ja USA vabakaubandusleppe (TTIP) kõnelused Donald Trumpi võidu tõttu USA presidendivalimistel ootele, kirjutab Bloomberg.

«Uue presidendiga ei ole meil aimugi, mis edasi saab, ütles Malmström täna Brüsselis meediale. «On tugev alus uskuda, et TTIP jaoks tähendab see pausi, kuna see ei ole uue administratsiooni jaoks suurim prioriteet,» lisas ta.

Euroopa Liit ja USA on viimased kolm aastat tegelenud maailma suurima rahvusvahelise kaubandusleppe laiendamise kõnelustega, millega soovitakse suurendada teenuste turgu ja regulatoorset koostööd ning ära kaotada kaupadele kehtestatud tollimakse. USA ametist lahkuv president Barack Obama ning Saksamaa liidukantsler Angela Merkel on TTIP-d nimetanud oma peamiseks prioriteediks. Kolme aasta jooksul on sel teemal peetud 15 kohtumisvooru, viimati oktoobris New Yorgis.

«Kas on mõtet uusi voore korraldada? Ilmselt mitte,» ütles Malmström.

USA järgmiseks presidendiks valitud Donald Trump kritiseeris oma eduka kampaania jooksul avalikult erinevaid rahvusvahelisi vabakaubandusleppeid, kaasa arvatud TTIP-d, lootes majanduskasvu suurendada pigem protektsionistlike meetmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles