Trump plaanib leevendada pangandusregulatsioone

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wells Fargo pangaautomaadid San Franciscos
Wells Fargo pangaautomaadid San Franciscos Foto: SCANPIX

Presidendiks valitud Donaldt Trumpi üleminekumeeskond on lubanud lõhkuda 2010. aastal vastu võetud finantssektorit reguleeriva Dodd-Frank’i seaduse.

Muutusi tahtsid seadusesse viia vabariiklased juba varem, aga seda ei tehtud, sest oli väga vähe võimalusi, et president Barack Obama  neid katseid ei vetosta, kirjutab The Wall Street Journal.

Donald Trumpi uuel kodulehel ilmus lühikene märge, mis kritiseeris Obama administratsiooni selle eest, et finantssektori regulatsioon on vastutav aeglase majanduskasvu eest ja lubab seda asendada uue poliitikaga, mis ergutab majanduskasvu ja töökohtade loomist.

Teiseks signaaliks, et Trump võib Dodd-Franki seaduse üle vaadata on kuuldused, et üleminekumeeskond kaalub rahandusministriks selle seaduse suurima kriitiku, Texase osariigi vabariiklasest senaatori Jeb Hensarlingi, kes 2010. aastal esitas alternatiivse eelnõu.

Spekulatsioonid Dodd-Franki seaduse ülevaatamise kohta mõjusid väga hästi finantssektori aktsiatele. Turuväärtuse järgi teise panga, Wells Fargo aktsia hüppas 7,58 protsenti, Ameerika Ühendriikide suurima panga, JP Morgani aktsia kerkis 4,6 ning Bank of America aktsia 4,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles