Trump kergitas USA börsid rekordtasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börsil
New Yorgi börsil Foto: SCANPIX

Investorite usk, et president Trumpi administratsioon suurendab eelarvekulutusi, vähendab makse ja leevendab finantssektori seadusandlust, kergitas maailma enimjälgitava aktsaiindeksi, Dow Jonesi tööstuskeskmise uuele rekordtasemele.

«Näib, et turg on nüüd keskendumas peamiselt headele asjadele, mis võivad stimuleerida majandust,» kommenteeris The Wall Street Journalile varahaldusfirma Nuveen Asset Management intressitoodete üksuse kaasjuht Tony Rodriguez. Seda tehes ignoreerivad nad potentsiaalselt kahjulikku poliitikat, mis kätkeb endas näiteks kontrolli immigratsiooni üle ja vabakaubandusleppeid, millest ta korduvalt oma kampaania ajal rääkis. Ta ütles, et immigratsiooni vähenemine ja tariifide kehtestamine alandab populatsiooni kasvu ja produktiivsust, mis on majanduskasvu jaoks kaks kõige olulisemat sisendit.

«Inimesed kaaluvad võimalusi, milline on Washington täna ja mida võib Washington nende heaks teha,» kommenteeris Wells Fargo Funds Management aktsiaturgude peastrateeg John Manley. «Ettevõtted tunnetavad, et hakkab olema vähem piiranguid. Inimesed võivad tajuda seda positiivsena,» lisas ta.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 1,17 punkti uuele rekordtasemele 18807,88 punktini, laiemat turgu peegeldav S&P kosus 0,2 protsenti 2167,48 punktini.

Kaotajaks oli tehnoloogiasektor. Peamiselt seda sektorit esindav Nasdaqi koondindeks langes 0,81 protsenti 5208,80 punktini.

Amazoni aktsia kukkus 4,7 protsenti 742,38 dollarini, Google’i emafirma Alphabeti aktsia odavnes 3,14 protsenti, Facebooki, Apple’i ja Microsofti aktsiad odavnesid kõik umbes 2,7 protsenti.

Turuspetsialistid usuvad, et midagi hirmsat tehnoloogiasektoriga siiski juhtuma ei hakka.

«Ma ei usu, et uues administratsioonis hakkab olema tehnoloogiaaktsiate suhtes midagi negatiivset,» ütles Reutersile investeerimisfirma Destination Wealth Management juht Michael Yoshikami. «Lihtsalt mingite asjade järele on suurem nõudlus kui teiste järele ja nii see rotatsioon käib,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles