Sõerd: uus valitsus võib laenuga rahastada vasakpoolseid majanduseksperimente (8)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksrahandusminister Aivar Sõerd
Eksrahandusminister Aivar Sõerd Foto: Eero Vabamägi

Endine rahandusminister ja reformierakondlane Aivar Sõerd hoiatas, et uus valitsus võib hakata laenuga finantseerima vasakpoolseid majanduseksperimente.

Kommentaariks uue koalitsiooni tõenäolise juhi Jüri Ratase väljaütlemisele, et riigieelarve tasakaal pole prioriteediks, ütles Sõerd, et esimene reegel vastutustundliku riigirahanduse juhtimise juures on, et headel aegadel üle jõu elada ei saa.

«Kui vaadata tänavusi maksutulude laekumisi riigieelarvesse, mis praegu ületavad viis protsenti aasta arvestuses, siis sellest veel parema tulemuse saamine hakkab sarnanema ajaloos tagasi vaadates väga headele aegadele,» märkis Sõerd, lisades, et ära ei saa unustada, et ka väga madala intressiga laenud tuleb kunagi tagasi maksta, aga kellele see kohustus jääb, see uut võimuliitu ei huvita.

Me ei saa eeldada, et maksutulude hoogne kasv – nagu see on olnud viimastel aastatel – kestaks igavesti, ütles Sõerd. «On vägagi tõenäoline, et tulevikus tuleb laenud tagasi maksta ajal kui maksutulude juurdekasv on null või koguni negatiivne, » nentis Sõerd. Tema sõnul küll riikide praktikas refinantseeritakse vanade laenude tagasimaksekohustusi uute laenudega, aga keegi ei saa eeldada, et samasugused intressitasemed on ka viie või kümne aasta pärast. 

«Suure tõenäosusega saame näha, et uue valitsusliidu laenuvõtmise programm ei lähe mitte investeeringuteks, aga sellega hakatakse finantseerima ka kasvavaid jooksvaid kulusid ja erinevaid kulukaid vasakpoolseid majanduseksperimente, » ütles Sõerd. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles