Eesti kinnisvarainvesteeringute maht ületas esimesel poolaastal Lätit enam kui kahekordselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colliers International Advisors partner Margus Tinno.
Colliers International Advisors partner Margus Tinno. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Colliers International Estonia andmetel ulatus kinnisvarainvesteeringute kogumaht Eestis esimesel poolaastal 207 miljoni euroni, samas kui Lätis oli vastav näitaja vaid 80 miljonit eurot.

Esimese poolaasta liider oli Leedu, kus investeeringute mahuks kujunes 217 miljonit eurot.

Colliersi analüütikute sõnul moodustas 2016. aasta esimesel poolel investeeringute kogumaht Balti riikides 503 miljonit eurot, mis on peaaegu võrdne 2015. aasta esimesel poolel saavutatud rekordtulemusega, kuid aasta kogutulem jääb ilmselt siiski 2015 tulemusele alla. 2016. aasta kinnisvarainvesteeringute kogumahuks hindab Colliers Baltikumis ligikaudu 1,17 miljardit eurot.

«Siinkohal on teisel poolaastal märkimisväärse panuse mahtu andnud Riga Plaza ja Domina kaubanduskeskuste müük Riias ning Hilton Hotelli müük Tallinnas,» sõnas Colliers International Estonia partner Margus Tinno pressiteates.

Sektorite puhul eelistavad nii välismaa kui ka kohalikud investorid Tinno sõnul endiselt büroo- ja kaubanduspindade sektoreid, kuna need on kõrgeima likviidsusega, pakuvad rikkalikumat valikut ja ei eelda eriti eriteadmisi.

«Kaubanduspinnad moodustavad üheksa kuu seisuga ligikaudu 41 protsenti kogumahust,» kommenteeris Tinno.

Kuigi Lätis jäi investeeringute maht 2016. aasta esimesel poolel väikeseks, annab mitu pooleliolevat tehingut märkimisväärse panuse aasta müügimahtudesse. Investeeringute kogukäive Balti riikides vähenes 2016. aasta esimesel poolel 14 protsenti võrreldes 2015. aasta esimesel poolel saavutatud rekordtulemusega, mis oli 584 miljonit eurot.

Keskmine tehingu suurus terve turu vaates 2016. aasta esimesel poolel oli 3,5 miljonit eurot, 2015. aasta esimeses pooles oli see 4,2 miljonit eurot. Keskmise tehinguhinna mõningase languse põhjuseks võib pidada 1–5 miljoni euroste tehingute suurt arvu ja mahtu 2016. aasta esimesel poolel, kuigi ligikaudu 55 protsenti kogumahust moodustasid tehingud, mille hind ületas 10 miljoni piiri. Samas jäi umbes 78 protsendi tehingute hind 2016. aasta esimesel poolel alla 3 miljoni euro.

Ka 2016. aasta kokkuvõttes saab liider olema ilmselt Leedu, kus Colliersi ennustuse kohaselt kujuneb kogumaht ligikaudu 420 miljoni tasemele. Järgneb Eesti ligikaudu 400 miljoniga ning Läti ligikaudu 350 miljoniga. Kokkuvõttes tähendab see ligikaudu 17 protsenti madalamat kogutulemust 2015. aastaga võrreldes.

Eesti turul domineerisid 2016. aasta esimesel poolel peamiselt Eften Capital, East Capital, Northern Horizon Capital. Eestis osales kohalik kapital 40 protsendis soetamistehingutest. Aasta kokkuvõttes saab ilmselt olema Eften Capital ka Baltikumi 2016. aasta suurim investeerija ligikaudu 140 miljonilise mahuga.

Baltikumi vaates oli investeeringute tootlus esimesel poolaastal kõrgeim Läti ja Leedu tööstuskinnisvara sektoris, ligikaudu 8,5 protsenti. Madalam oli tootlus Läti ja Leedu kaubandus- ja büroopindade puhul - 7 protsenti. Baltikumi madalaimad tootlused on saavutatud Eestis, kus parim tootlus kahanes 2016. aasta esimesel poolel ligikaudu 6,6 protsendile nii kaubandus- kui ka büroopindade sektoris ja 7,8 protsendile tööstuskinnisvara sektoris.

Baltikumi suurimad investeerimistehingud 2016. aastal toimusid kolmandas kvartalis, kaubandusektoris ja Riias - Riga Plaza ja Domina kaubanduskeskused. Eesti suurim tehing toimus samuti kolmandas kvartalis Hilton Hotelli müügina. Märkimisväärseks võib pidada ka Baltikumi ülest Geneba portfelli (nn SEB portfell) ning DSV logistikaportfelli müüki, märkisid analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles