Uuring: heldus trumpab partneri valikul jõukuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A waitress presents a plate with various Swiss Franc coins and notes in this picture illustration in a restaurant in Zurich, Switzerland, May 21, 2013.   REUTERS/Michael Buholzer/Illustration/File Photo
A waitress presents a plate with various Swiss Franc coins and notes in this picture illustration in a restaurant in Zurich, Switzerland, May 21, 2013. REUTERS/Michael Buholzer/Illustration/File Photo Foto: MICHAEL BUHOLZER/REUTERS

Värskes uurimuses leiavad evolutsioonipsühholoogid, et vastupidiselt levinud stereotüüpidele väärtustatakse partnerites heldust rohkem kui rikkust.

Sellisest avastusest kirjutab täna ERR teadusportaal Novaator.

Inimeste hingeelu ja eelistuste paremaks mõistmiseks värbasid teadlased pea 800 vabatahtlikku ja lasksid neil mängida kergel muudetud reeglitega diktaatori mängu. See on klassikaline antropoloogia eksperiment, mis võimaldab hinnata inimeste kalduvust prosotsiaalsele käitumisele. Diktaatori rolli täitvatele osalistele antakse kindel rahasumma, millest võivad nad oma partnerile anda nii palju, kui nad ise soovivad. Saajad peavad seevastu vastu võtma iga pakkumise. Sõltuvalt mängu eripäradest võivad otsused mõju avaldada diktaatorite enda tulevikule.

Loe mängu tulemustest ja selle tähendusest inimeste partnerivalikus lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles