Seadust järginud audiitorkogu president astus ootamatult tagasi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audiitorkogu president Toomas Vapper 
üllatas esmaspäeval oma kolleege teatega, et astub tagasi.
Audiitorkogu president Toomas Vapper üllatas esmaspäeval oma kolleege teatega, et astub tagasi. Foto: Toomas Huik

Audiitorkogu president Toomas Vapper süüdistas audiitorkogu juhatuse liikmeid erahuvide eelistamises avalikele huvidele. Jahmatav on, et rahandusministeerium peab suurt osa audiitoreist ebapädevaks.


Vapper saatis kümneleheküljelise pöördumise oma kaasvõitlejaile esmaspäeval. Selles salajases paberis, mis mõeldud vaid audiitorkogu liikmeile, süüdistab Vapper oma kolleege kogu juhatuses erahuvide eelistamises avalikele, samuti katses varjata ametialaseid rikkumisi.

Konfliktide põhjuseks on uus kutsetegevuse standard, mille riigikogu eelmise aasta algul audiitortegevuse seadusega kehtestas. Seadusandja leidis, et kõik vannutatud audiitorid peavad uue standardi alusel tegema eksami.

Osa audiitoreid pole aga eksamiga nõus, leides, et nad töötavad juba praegu kutsetegevuse standardi alusel. Vastavaid seisukohti on avaldanud ka audiitorkogu juhatuse liikmed, kelle hulgas Vapper jäi ilmselt vähemusse ja otsustas taanduda.

President lahkus audiitorite jaoks küllaltki otsustaval ajal. Nimelt käivad praegu läbirääkimised rahandusministeeriumi ja audiitorkogu vahel uue kutseeksami küsimustiku üle. Kutsetesti koostamine on veninud ja üks põhjus on tegevaudiitorite püüe eksami andmist võimalikult kaugesse tulevikku nihutada.

Edasi loe Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles