Annika Uudelepp: tark immigratsioon aitaks täita auke sotsiaalsüsteemis (6)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Uudelepp
Annika Uudelepp Foto: Peeter Langovits

Vananeva rahvastikuga riigil on raske maksta nii pensione kui pidada üleval tervishoidu, üheks lahenduseks oleks nutikas immigratsioon.

«Meil on tohutult palju müüte, näiteks, et meie elu on parem kui meie vanematel ja küll ka meie pension saab olema suurem,» rääkis  Tuleva, asutaja ja juhatuse liige Annika Uudelepp  Eesti koolitus- ja konverentsikeskuse ning FinanceEstonia korraldatud konverentsil: finantssektori arengusuunad 2017. Aastal.

Inimesed loodavad, et pension hakkab olema 70 protsenti viimases palgast, reaalsus on aga pigem 40 protsenti. 2050 aastaks on demograafiliste muutuste tõttu I pensionisammas väga kasinaks jäänud. II pensionisambasse on 690 inimest täna maksnud 2,3 miljardit eurot, selle tootlus on aga OECD riikide väikseim. «Hakkame vähem pensioni saama kui tänased pensionärid.»

«Kas võiksime võtta sihiks vähesest sündivuses tulenevad tühimikud täita targa immigratsiooniga? Minu meelest oleks see väga tark poliitika. Sellega saaksime leevendada ka auke sotsiaalsüsteemis,» rääkis Uudelepp.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles