Trumpi võit vapustab maailma turge

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimisõpiku autor Jaak Roosaare
Investeerimisõpiku autor Jaak Roosaare Foto: kanaol 2

Kinnisvaramagnaadi Donald Trumpi saamine USA presidendiks vapustas turge kogu maailmas põhjustades börsidel kukkumise ning pani rallima kulla hinna.

USA aktsiaturud avanevad alles pool viis meie aja järgi, aga aktsiaindeksi S&P 500 futuurid (tulevikutehingud) kukkusid viis protsenti ehk maksimaalselt lubatu. Selle järgi võiks ennustada, et Wall Streetil võib oodata ees korralik veresaun.

Aasia börsidel käis kauplemine ajal, mil loeti kokku hääli. Jaapani börsi Nikkei indeks kukkus viis, dollar nõrgenes jeeni suhtes 3,6 protsenti. Mehhiko peeso kukkus dollari vastu 11 protsenti, sest Trump on lubanud kehtestada sealsetele kaupadele kõrged tollimäärad ning panna piir sealsele illegaalsele immigratsioonile.

Kuni eilseni arvasid paljud analüütikud ja investorid, et presidendivalimised võidab Hillary Clinton, mis tähendab suures plaanis status quo säilimist. Trumpi võiduga kaasnev ebaselgus kahjustab dollarit, peesot ja teisi sensitiivseid valuutasid.

Euroopa aktsiaturud reageerisid vaoshoitumalt. Vana Maailma aktsiaindeks Stoxx 600 kukkus kauplemispäeva alguses 2,4 protsenti, hiljem veidi kosusid ning tund aega hiljem oli langusprotsendiks «vaid»  1,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles