Läti firma katkestab 24 miljoni eurose lepingu Eesti maanteeametiga

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee-ehitus. Pilt on illustratiivne.
Tee-ehitus. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Binders SIA otsustas katkestada Pärnu ringsõidutee ehitamise lepingu ning süüdistab Eesti maanteeametit Läti ettevõtete diskrimineerimises.


Binders katkestas lepingu enda teatel «tellijapoolse süstemaatilise ebajärjekindla kommunikatsiooni tõttu».

«Antud leping on ettevõttele põhjustanud praeguseks juba miljoni lati suuruse kahju, kuna Binders on olnud sunnitud parandama ja kõrvaldama oma partnerfirma, ehitusettevõtte Koger & Partnerid poolseid puudujääke ehitustööde teostamise algetapil,» märkis Läti firma. «Lisaks teeb ettevõttele meelehärmi ka tellija võimetus või soovimatus tekkinud olukorda konstruktiivselt lahendada.»

«Olime lihtsalt sunnitud sellise otsuse vastu võtma, sest tellija ja ehitusjärelvalvet teostavad institutsioonid polnud mitme kuu jooksul võimelised leidma lahendust, pakkumaks adekvaatset ehitustööde jätkamist võimaldavat graafikut,» ütles Bindersi juhatuse liige Normunds Luste.

«Kahjuks ei saa me välistada ka seda, et järelvalve- ja kontrolliorganite taoline suhtumine on omapäraseks viisiks, millega Eesti riik püüab takistada välisettevõtete tegevust kohalikul turul,» lisas ta.

Bindersi konsortsium Koger & Partneritega loodi Eesti firma initsiatiivil 2009. aastal, kvalifitseerumaks Eesti maanteeameti Pärnu ringsõidutee ehitaja riigihankest osavõtuks. Hankeleping nägi ette tööde teostamist ligi 24 miljoni euro eest.

Esialgu kuulus konsortsiumis juhtpositsioon ja põhivastutus Eesti firmale, kuid ehitustööde teostamise käigus selgus Bindersi sõnul, et Koger & Partneritel polnud antud mahuka tellimuse täitmiseks piisavalt ressursse ega ka vajalikku professionaalsust.

Oma maine säilitamiseks otsustas Binders hakata ise projekti peatöövõtjaks, lootuses, et selliselt on võimalik objekt lõpetada kvaliteetselt ning ettenähtud tähtajaks. Binders teostas enda sõnul töid kvaliteetselt ja kiirelt, kuid sellest hoolimata jätkus senine järjekindlusetus Läti firma suhtes. «Oleme fikseerinud enam kui 30 projekti ehitusjärelvalve teostaja ja tellija rikkumist ning oleme otsustanud kindlalt oma õigusi kaitsta,» ütles Luste.

Erisuhtumise rakendamist Läti ettevõtete suhtes kinnitab Bindersi sõnul asjaolu, et alles äsja tühistati otsus, mis tunnistas algselt Läti firmade BMGS ja Binders ühispakkumise Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimiseks parimaks.

«Asjaomased institutsioonid ei pidanud oluliseks, et Läti ettevõtte pakkumine oli viie pretendendi võistupakkumises kõige odavam ja võimaldanuks säästa ca 1,4 miljonit eurot maksumaksjate raha,» teatas firma. «Formaalsest põhjusest tulenevalt hankevõit vaidlustati, pakkumine tunnistati mittevastavaks ning tellimuse sai endale Merko Ehitus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles