USA börsidel toimus korralik Hillary-ralli

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad New Yorgi börsil
Kauplejad New Yorgi börsil Foto: SCANPIX

USA aktsiaturgudel toimus eile suur hinnaralli, sest USA Föderaalne juurdlusbüroo (FBI) teatas, et ei esita demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni vastu kriminaalsüüdistust.

Maailma enimjälgitav aktsiaindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine, kerkis 2,1 protsenti 18 259,6 punktini, laiemapõhjaline S&P 500 indeks kosus 2,2 protsenti 2131,52 punktini.

Investorid ja analüütikud ütlesid, et juurdlusbüroo teade suurendas võimalust, et Ameerika Ühendriikide presidendiks saab Hillary Clinton. Tegemist oli USA aktsiaturgude suurima tõusuga alates selle aasta 1. märtsist.

Viimaste küsitluste andmetel hinnatakse Clintoni šansiks koguni 90 protsenti.

Siiski ei tervita turud mitte niivõrd Clintoni võitu, vaid ebakindluse vähenemist. Aktsiaturgude volatiilsusindeks, mida nimetatakse ka hirmuindeksiks, kukkus eile koguni 17 protsenti. Eelmisel üheksal päeval indeks tõusis, mis on suurim tõusuperiood alates indeksi arvutamise algusest saadik.

«Olenemata sellest, kuidas te ükskõik kumba kandidaati suhtute, pole kahtlust, et Clintoni võit põhjustab vähem ebakindlust kui Trumpi võit,» ütles The Wall Street Journalile varahaldusfirma J.P.Morgan Asset Management globaalsete turgude peastrateeg David Kelly. «Turud vihkavad ebakindlust, siis kuna paistab, et Clinton võidab, mistõttu ma arvan, et see ongi põhjuseks, miks me seda rallit näeme,» lisas ta.

Samas hoiatas osa analüütikuid, et investorid võivad muutuda liiga enesekindlaks, meenutades Brexitit, kui 23. juunil kerkis S&P 500 indeks 1,3 protsent, aga pärast hääletust kukkusid börsid kahel päeval kokku üle viie protsendi.

«Brexiti hääletus oli turul väga halb kogemus paljudele ja paljudel on see ka meeles,» ütles varahaldusfirma Amundi Asset Management strateeg Bastien Brut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles