Mart Laar: jäämegi vaeseks riigiks, kui me ITsse ei panusta

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Mihkel Maripuu

IRLi juhtpoliitik Mart Laar nentis täna erakondade IT-teemalisel debatil, et kui riik info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonda ei panusta, jääbki Eestis vaeseks riigiks.


Laar lisas, et kui riigi poliitilisel juhtkonnal puudub isiklik huvi IKT sektori vastu, ei ole võimalik seda ka edukalt arendada. Ta tõi näitena Leedu, kus peaminister isiklikult nimetatud teemaga tegeleb.

Laari arvates peaksid ka Eesti diplomaatilised esindused välisriikides seisma meie IKT sektori ettevõtete huvide eest nendes riikides.

«Praegune süsteem ütleb, et diplomaadid sekkuvad siis, kui on mingi jama. Sellist suhtumist tuleb muuta,» märkis Laar.

Reformierakondlase Andrei Korobeiniku sõnul on kohaliku IKT-sektori üheks murekohaks see, et siia ei voola sisse välisinvesteeringuid.

«Leedu on saanud viis suurt investeeringut viimase kahe aasta jooksul,» lisas Korobeinik, kelle sõnul peab Eesti hakkama aktiivsemalt suhtlema välisfirmadega, kes investeerimisvõimalusi otsivad.

Roheliste esindaja Agu Kivimägi leidis, et kui siseriiklikult peab riik tagama ettevõtetele võrdsed tingimused, siis väljapoole vaadates peaks riik Eesti ettevõtetele just võimalikult häid tingimusi looma.

«Riik võiks välja töötada tingimused, kuidas sellistele firmadele arenguabi anda,» lisas Kivimägi.

Olga Sõtnik Keskerakonnast leidis, et ühest küljest pärsib IKT -sektori arengut ka see, et Eestis konkureerivad päris palju riigifirmad erafirmadega.

Samas on ka Sõtnik seisukohal, et ekspordi poole pealt peaks riik aitama siinsetel IT-firmadel maailmas läbi lüüa.

«Välisesindused peaksid lobitööd tegema, et meie tooted ja teenused oleksid välisturgudel atraktiivsed.»

Sõtnik tõi näitena USA saatkonna kõva lobitöö ajal, mil Eestis oli kõne all Narva elektrijaamade müük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles