Swedbank: järgmisel aastal hinnatõus kiireneb

Liis Elmik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Liis Treimann

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmiku kinnitusel järgmisel aastal hindade kasv kiireneb, seda peamiselt toorainete kallinemise ja planeeritud aktsiisimaksude ning majutusteenuse käibemaksumäära tõusule.

Kaupade ja teenuste hinnad kallinesid oktoobris eelmise aastaga võrreldes 0,6 protsenti. Hindade tõusu andis taas suurima panuse kõrgemate aktsiisimäärade toel kallinenud alkohol ja tubakas. Alkohoolsed joogid kallinesid aastaga 8 protsenti ja tubakatooted 10 protsenti.

Tugev nõudlus siseturul kergitas toitlustuse ja majutuse hindu. Miinimumpalga tõusu järel kallinesid lasteaiatasud. Hinnaindeksit mõjutasid samas negatiivselt värske köögivilja ja kommunikatsiooniseadmete odavnemine.

Mootorikütuste hind tõusis kallima nafta ja kõrgemate aktsiisimäärade toel. Toornafta hind maailmaturul kasvas oktoobris eurodes arvestatuna umbes 6 protsenti. Nafta hinna edasist tõusu hoiavad tagasi aga nii suured varud kui ka rekordilised tootmismahud OPECis ja Venemaal.  Analüütikud kahtlevad, kas OPEC suudab oma novembrikuisel kohtumisel oma liikmete tootmismahte piirata.

Hindade tõusu ja aeglasema brutopalga kasvu tõttu aeglustub oluliselt palgatöötajate ostujõu kasv. Tarbimise kasv aeglustub aga vähem kui netopalga reaalkasv, seda tänu hõivatute arvu suurenemisele ning pensionite ja peretoetuste tõusule. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles