Aas kutsub vastulausena RKASi nõukogust tagasi IRLi liikme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas.
Arto Aas. Foto: Erik Prozes

Kui reedel kutsusid sotsiaaldemokraatide ja IRLi ministrid riigiasutuste nõukogudest tagasi reformierakondlastest riigikogu liikmed, tegi riigihalduseminister Arto Aas vastulausena ettepaneku eemaldada Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) nõukogust IRLi liige Olle Koop.

Aas saatis reede õhtul kell 18.12 rahandusminister Sven Sesterile kirja, kus soovitas RKASi nõukogust tagasi kutsuda Tallinna volikogu ja IRLi eestseisuse liikme Olle Koobi, kuna näeb tema kuulumisel riigi äriühingusse huvide konflikti.

Aas tõi välja, et RKASi põhikirja kohaselt ei või äriühingu nõukogu ega juhatuse liikmeks olla isik, kes on äriühinguga samal tegevusalal tegutseva äriühingu juhtorgani liige. Minister märgib, et kui ta Koobi tänavu märtsis RKASi nõukogusse saatis, oli Koop riigifirmaga samal tegevusalal tegutsevatest eraettevõtetest taandunud.

Samas on Aasa sõnul hiljem selgunud, et mõned kuud hiljem muudeti Koobiga seotud äriühingute tegevusalad ning seejärel sai äriühingute ainuomanikuks ja juhatajaks taas Olle Koop, olles siis juba RKASi nõukogu liige.

«Fakte tervikpilti pannes võib tegu olla võimaliku huvide konfliktiga ning Koobiga seotud äriühingute tegevusala muutmine võib olla olemuselt formaalne. Lisaks kontrollib Olle Koop äriühingut Casamia OÜ, millele kuulub RKASi põhitegevusalal tegutsev OÜ Mäiste-Mähma Põllumajandussaadused,» kirjutas minister.

Seega võtab Aas kokku, et kujunenud olukord võib olla vastuolu seaduse, äriühingu põhikirja ja ühingujuhtimise hea tavaga. «Eeltoodust soovitan teha ettepanek Koobi tagasikutsumiseks RKASi nõukogust ja esitada uus nõukogu liikme kandidaat,» ütles ta.

Reedel kutsusid nii sotsiaaldemokraatide kui ka IRLi ministrid eesotsas erakonna esimeestega tagasi nende haldusalade riigiasutuste ja -firmade nõukogudest riigikogu liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles