Turud kardavad Trumpi võitu – alanud on paanika algusfaas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs eile õhtul.
New Yorgi börs eile õhtul. Foto: SCANPIX

Globaalsed aktsiaturud on viimastel päevadel jõudnud paanikaeelsesse seisundisse kartes, et Donald Trump võibki USA presidendivalimised võita. Eile langesid nii Euroopa kui ka USA aktsiaturud, täna hommikul kukkusid Aasia börsid seitsme nädala madalaimale tasemele ja Euroopa börsidel langus jätkus.

Aktsiaturgude languse peapõhjuseks oli telejaama ABC News ja päevalehe Washington Post küsitlus, mille kohaselt juhib ühe protsendipunktiga Donald Trump.

Maaklerfirma FXTM peastrateeg Hussein Sayed nimetas turul toimuvat paanika varaseks staadiumiks.

USA aktsiaturgude volatiilsusindeks VIX, mida nimetatakse ka hirmuindeksiks, on kerkinud kõrgeimale tasemele alates jaanipäevast, mil selgus Suurbritannia rahvahääletuse tulemused.

«Tundub, et Brexiti kogemus on inimestel värskelt mälus, paistab, et mõned kauplejad ei soovi taas kõrvale jääda ning on otsustanud tegutseda,» ütles Financial Timesile Briti maaklerfirma CMC Markets peastrateeg Colin Cieszynski.

«Trumpi võimalik võit on hakanud turge ehmatama,» sõnas majanduslehele The Wall Street Journal Rebecca O’Keeffe maaklerfirmas Interactive Investor. «Vaatamata paljudele riskidele ja keskpankade otsuste tagajärgedele, on ainus asi, mis turgudele tõesti korda läheb see, kes kuulutab järgmisel nädalal võidu,» lisas ta.

USA aktsiaturud lõpetasid eilse kauplemispäeva 0,6-protsendilise langusega. Euroopa aktsiaturgude hinnaliikumist peegeldav Stoxx Europe 600 oli keskpäevaks langenud 0,56 protsenti.

Langenud on ka nafta hind, kulla hind aga tõuseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles