Seitsme miljoni kroonine kingitus kõrgetele linnaametnikele

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja linnavolikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnas suuri kinnisvaraprojekte arendanud Arco Vara omanikud Arti Arakas ja Richard Tomingas ostsid kõrgetele linnaametnikele Toomas Vitsutile ja Toomas Õispuule seitse miljonit krooni maksnud laeva, mille hiljem 1 krooniga maha müüsid. Sisuliselt kingitusena sai regulaarset renditulu teeniva laeva endale pankrotihaldur Martin Krupp, kes on olnud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare äripartner, kirjutab Äripäev

2005. aastal kohtub Toomas Vitsut vana merekaru Heinar Innoga, kellel on üks tulus äriidee. Tuleb ainult laev osta ning hakata sellega Mustal merel ja Vahemerel lõhkeainet vedama. Juba mais asutab Vitsut endise nõuniku Toomas Õispuuga OÜ Eastern Shipping Group.

Laeva Balkan Star eest küsitakse 480 000 eurot ehk 7,5 miljonit krooni. Vitsutil on küll miljon krooni osaluse müügist Majanduskaitse Büroos, kuid nii suurt raha linnaametnikel pole.

Abi saamiseks pöördutakse Arco Vara omanike poole.

Arco Vara tahab samal ajal Kadriorgu endise lõbustuspargi krundile kortermaju ehitada. Arco ostab krundi 251 miljoni krooniga, mis teistele tundus liiga kõrge hind. Hiljem selgus, et Arcol õnnestus linnaisade nõusolekul suurendada kinnistu ehitusmahtu 45 000 ruutmeetrilt 64 600 ruutmeetrile ehk tekitada tollaste arvutuste kohaselt üks miljard krooni lisakäivet.

2005. aasta septembris asutab Arco omanikele Tomingasele ja Arakasele kuuluv OÜ Toletum tütarfirma Euro Shipping OÜ ning kohe ka viimase tütre OÜ Dorsy Trade, mille juhatuses on Hillar-Peeter Luitsalu.

Dorsy Trade ostab 6,9 miljoni krooni eest 1980. aastal ehitatud laeva Balkan Star, mille rendib välja Vitsuti ja Õispuu omanduses olevale firmale Eastern Shipping Group. 

Dorsy Trade'i sissetulek on aastas 1,5 miljonit krooni, puhaskasum jääb miljoni krooni ligi. Hoolimata sellest müüakse firma 2008. aastal ühe krooni eest pankrotihaldur Martin Krupiga seotud osaühingule Hironymos.

Tomingas ja Arakas saavad ettevõtte müügist 1,9 miljonit krooni kahjumit. Krupi nimel läheb äri aga edukalt edasi, 2009. aasta lõpuks on Dorsy Trade'i arvel jaotamata kasumit 3,3 miljonit krooni.

Toomas Vitsut ei soostunud Äripäeva esitatud küsimustele vastama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles