OPEC ei suutnud kokku leppida, kuidas naftatootmist kärpida

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi logo
OPECi logo Foto: ©Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) pidasid eile Viinis läbirääkimisi Venemaa ja mitme teise kartelli mitte kuuluva naftariigiga kuidas viia ellu varem vastuvõetud otsus naftatoodangu kahandamise kohta selleks, et vähendada ületootmist.

«Hinna taastumise protsess on kestnud liiga kaua ning me ei saa riskida selle lükkumisega kaugemasse tulevikku,» ütles OPECi peasekretär Sanusi Barkindo oma avakõnes.

Läbirääkimiste eesmärgiks oli täpsustada, kuidas vähendada naftatootmist 200 000 kuni 700 000 barreli võrra ööpäevas ehk üks kuni kaks protsenti. Ettepanekud peaks plaanide kohaselt vastu võetama 30. novembril toimuval OPECi naftaministrite kohtumisel.

Tootmise kahandamise asemel soovib Iraan hoopis seda kasvatada 4,2 miljoni barrelini ööpäevas ehk 400 000 barreli võrra praegusest tasemest rohke. Iraak aga ütleb, et peab tootmismahtu säilitama, sest vajab raha ISISe vastu võitlemiseks.

See aga tähendab, et vastuvõetud otsuse täitmiseks peaks naftakartelli suurim tootja, Saudi Araabia vähendama tootmist rohkem kui kuningriik sooviks.

The Wall Street Journal kirjutas, et pinged nõupidamisel kerkisid üsna kõrgele ning arvamuste lahknevused olid ka kuue OPEC-i mitteliikmesriigiga, kes seal osalesid.

Lisaks Venemaale osalesid mitteliikmetest Brasiilia, Kasahstan, Mehhiko, Omaan ja Aserbaidžaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles