Puuvilla hind püstitab rekordeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Puuvilla ja koos sellega ka rõivaste, sukkade ja sokkide hind kihutab spekulantide ja saaki hävitanud looduskatastroofide mõjul ülesmäge.

Bloombergi andmetel on puuvilla hind 2009. aasta märtsist tõusnud enam kui kaks korda. Viimati tegi puuvill selliseid hinnarekordeid USA kodusõja ajal 19. sajandi teisel poolel, kui lõunaosariikides tootmine katkes.
Suva sukavabriku müügidirektori Margarita Saarestiku kinnitusel on näiteks sokkides puuvilla enam kui kolmveerand ning Suva on pidanud hindu kergitama 10–15 protsenti.

Kõik hinnad tõusevad

«Eelmisel aastal tõusis puuvillalõnga hind maailmas keskmiselt 88 protsenti,» tõdes Saarestik. «Kuna kasutame kõrgkvaliteetset puuvilla, on meile hinnatõus veelgi suurem olnud. Olime sunnitud hindu tõstma, kuigi püüdsime seda võimalikult minimaalselt teha.»

Saarestiku sõnul on raskes olukorras ka tarnijad, kuna Hiina ostab väga suurel määral toormaterjali sisse ja püüab hindu dikteerida. Toorme nappus pikendab tarneaega.

Voodipesu, patju ja madratseid valmistava ASi Wendre juhatuse esimehe Vahur Roosaare sõnul üritasid ettevõtjad hinnatõusu edasi lükata, kuid nüüdseks on selge, et puuvilla kallinemine lähiajal ei pidurdu.

«Tõusnud ei ole ainult puuvilla, vaid ka teiste ainete hind, millest kangaid tehakse,» nentis Roosaar. «Meie müügihinnad on tõusnud mõne toote puhul 20, teiste puhul aga koguni kuni 80 protsenti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles