Euroopa Liidu-Kanada kaubanduslepe sai lõpuks Valloonia heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatage CETA, kuulutab protestija plakat Poolas Krakówis ülemöödunud nädalal toimunud meeleavaldusel.
Peatage CETA, kuulutab protestija plakat Poolas Krakówis ülemöödunud nädalal toimunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Belgia föderaalvalitsus ja Valloonia piirkond jõudsid kokkuleppele Euroopa Liidu (EL) ja Kanada vahelise kaubandusleppe (CETA) osas, edastas Radio Télévision Belge Francophone (RTBF).

Veel kolmapäeval erimeelsustele jäänud läbirääkijate rühm jõudis neljapäeval Belgia-sisese kokkuleppeni, teatas RTBF. Valloonia on peaminister Charles Micheli nõus andma Belgia valitsusele volitused leping allkirjastada.

Michel ütles esmaspäeval, et tema valitsus ei saa Valloonia ja veel kahe prantsuskeelse piirkonna vastuseisu tõttu lepet heaks kiita. Belgia nõusolekuta ei saa EL Kanadaga lepet allkirjastada, ehkki ülejäänud 27 liikmesriiki on selle heaks kiitnud.

Kokkuleppe saavutamist neljapäevani kestnud maratonkõneluste tulemusena kinnitas Valloonia valitsusjuht Paul Magnette.

«Me jõudsime lõpuks belglaste hulgas kokkuleppele, mis esitatakse nüüd Euroopa institutsioonidele ja meie Euroopa partneritele,» ütles ta.

«Valloonia on väga õnnelik, et meie nõudmisi kuulda võeti,» lisas ta.

Belgia kokkulepe jäi pisut hiljaks, sest Kanada peaminister Justin Trudeau oli juba otsustanud, et ta ei sõida neljapäeval Brüsselisse, kus kaubanduslepe pidi allkirjastatama. EL-i allikate sõnul jääb tippkohtumine ära.

Kaubandusleppe allkirjastamise uut tähtaega ei ole teatavaks tehtud.

CETA ehk kõikehõlmav majandus- ja kaubanduslepe seoks EL-i 500 miljoni elanikuga turu maailma suuruselt kümnenda majandusega Kanadaga.

Belgia 3,5 miljoni elanikuga Valloonia piirkond nõudis tagatist, et CETA ei kahjusta tema põllumajandus- ja muid huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles