Parlament vilistas riigikontrolli soovitusele

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine mets
Lumine mets Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Riigikogu võttis teisipäeval vastu metsanduse arengukava, mille riigikontroll oli soovitanud tagasi lükata, sest selle koostamisel kasutatud algandmed on puudulikud.

Metsanduse arengukava poolt hääletasid Reformierakonna, IRLi ja Keskerakonna saadikud. Vastu oli rohelised.

Riigikontrolli hinnangul pole algandmed, millest lähtudes keskkonnaministeerium kava koostas, usaldusväärsed. Nii parlamendi keskkonnakomisjon kui ka täiskogu ei hoolinud sellest.

«Kui riigikontroll analüüsis statistilise metsainventuuri andmestikus, mis mõlema poole arvates on Eesti üks usaldusväärsemaid metsaandmestikke, siis seal kuskil ei paistnud seda kavas ette nähtud metsa juurdekasvu ja tagavarade suurenemist,» ütles roheliste rahvasaadik Mart Jüssi teisipäeval riigikogus.

Metsanduse arengukava lubab aastail 2011-2020 raiuda 12-15 miljonit tihumeetrit metsa. Arengukava leiab, et kaasikute, männikute ja kuusikute oluline noorenemine nii ulatusliku raie tagajärjel on positiivne.

Riigikontroll on varem teravalt rünnanud suuremahulist metsaraiet, mille tulemusena lähiaastail väheneb oluliselt või täielikult vanade metsade osakaal. See omakorda vähendab metsade liigirikkust ja kahjustab eri liikide elupaiku. Keskkonnaministeerium on ka varem korduvalt vähendanud raieküpseks loetavate puuliikide vanust.

«Metsanduse arengukava ei taga Eesti metsades paiknevate rikkuste ja väärtuste säilimist ja selles osas on ta seadusega vastuolus, sest metsaseaduse § 2 järgi tuleb metsa majandada säästlikult, jätkusuutlikult ja arvestades metsades olevaid loodusväärtusi ja nende kaitsmise-säilitamise vajadust,» ütles Jüssi.

«Mets on midagi enamat kui kasvav puit, mis on ühel hetkel raieküps ja millel on selge turuhind,» lisas Jüssi.

Reformierakonna liige Tõnis Kõiv ütles riigikogus, et mets on eelkõige tuluallikas. Tema sõnul on metsal ka oluline sotsiaalne väärtus, sest mets tagab tööhõive. Kõiv kinnitas, et metsanduse arengukava on koostatud parima teadmise ja oskuse abil, mistõttu Reformierakond toetab selle vastuvõtmist.

Arengukava koostamist juhtinud Andres Talijärv on tihedalt seotud metsatööstuste huvidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles