«Vahetund Postimehega»: kuidas naftahinna kõikumine ja sanktsioonid mõjutavad Venemaa toimetulekut?

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega».
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto: Eero Vabamägi

«Vahetund Postimehega» keskendus sedapuhku Eesti seisvale majandusele, Saksamaa pankade probleemidele ja sellele, kuidas naftahinna kõikumine ja sanktsioonid mõjutavad Venemaa toimetulekut. Saade on järelkuulatav Kuku raadio koduleheküljelt.

Enne Venemaast rääkimist arutlesime väga aeglaselt kasvava Eesti majanduse üle. Vastates küsimusele, kui suur mõju on Venemaa turu äralangemisel Eesti SKP-le, ütles SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel, et tegelikult on efekt pigem väike. «Siin olid konkreetsed valdkonnad, mis said pihta väga kõvasti, näiteks toiduainetööstus. Kuid laiemalt ei paistnud, et see oleks olnud väga dramaatiline.»

Postimehe majandustoimetuse juhataja kohusetäitja Tõnis Oja lisas, et Vene turu osakaal Eesti majanduse jaoks oli juba aastate eest suhteliselt väike ning tagasihoidlikud olid ka marginaalid.

Mis puudutab Venemaad ja selle peamist sissetulekuallikat ehk naftat, siis Koppeli sõnul mõjutab musta kulla hinda enim USA. Kui barreli hind on 50 dollarit, siis ei saa Venemaal väga halvasti minna, sest umbes sellise hinnaga on nad ka arvestanud. «Aasta alguses oli naftahind allpool ja venemaa majandus on jätkuvalt languses. Aga aru tuleb saada sellest, et langus pole eriti suur – me räägime alla 2 protsendi suurusest majanduslangusest. Kui see panna ajaloolisesse konteksti, siis see nii hull polegi,» ütles Koppel.

«Kui küsida, miks pole midagi tõsisemat või dramaatilisemat juhtunud, siis selgitus on suhteliselt lihtne. Valitsuse tulud naftaekspordilt on dollarites, kulud aga rublades. Rubla on dollari vastu suhteliselt jõuliselt allapoole liikunud ja see on üldist olukorda mõnevõrra tasandanud. Kodumajapidamiste jaoks 7-protsendiline inflatsioon ja välismaiste toidukaupade kallinemine pole kindlasti meeldiv olnud,» ütles Koppel.

Saatejuhtideks olid Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles