Sarkozy partei õõnestab IMFi juhi pürgimist presidendiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi(IMF) juht Dominique Strauss-Kahn pressikonverentsil.
Rahvusvahelise Valuutafondi(IMF) juht Dominique Strauss-Kahn pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Prantsuse sotsialist ja Rahvusvahelise Valuutafondi juht Dominique Strauss-Kahn on sattunud kõrgete parempoolsete poliitikute lausrünnaku alla – keset kasvavaid kuulujutte, et ta juba tänavu oma presidendikampaania käivitab.

Olukorras, kus Prantsuse parteid hakkavad end 2012. aasta valimisteks vormi ajama, asetas Nicolas Sarkozy paremtsentristliku UMP partei juht Jean-François Copé küsimärgi alla Strauss-Kahni võime riiki juhtida, tuues põhjuseks tema kauaaegse eemalviibimise riigist tulenevalt tööst IMFi eesotsas.

«Ma ei ole kindel, kas ta riigis toimuvaga päris kursis on,» ütles  Copé. «Inimene ei suuda kogu Prantsusmaad puudutavat projekti üles ehitada, kui ta pole veetnud piisavalt aega prantslaste keskel, mõistmaks, mis on nende jaoks kõige tähtsam.»

Nädalavahetusel võtsid Strauss-Kahni aadressil sõna mitmed UMP liikmed, kes väitsid, et mees «ei ole piisavalt prantslane».

UMP fraktsiooni juht parlamendis Christian Jacob ütles, et Strauss-Kahn – abielus jõuka teleajakirjanikuga ning kodumaal tuntud kui elunautija ja gurmaan – ei esinda õieti «Prantsusmaad, Prantsuse maainimesi, seda tõelist ja terviklikku Prantsusmaad, mida me armastame».

Nagu näib, mõjus UMP jaoks kannustavalt Strauss-Kahni abikaasa Anne Sinclairi intervjuu ajakirjale Le Point, mille käigus ta tunnistas, et ei soovi näha oma abikaasat teiseks ametiajaks IMFi etteotsa kandideerimas.

Avalikkuse jaoks kõlas see kui signaal, et Strauss-Kahn kandideerib presidendiks. Inimesed, kes teda hästi tunnevad, ei usu aga, et ta selle kavatsuse enne kevade lõppu ametlikult välja käiks.

Sotsialistid reageerisid rünnakutele vihaselt. Eriti ärritas neid väide, nagu oleks Strauss-Kahn ebaprantslaslik. Mitmed poliitikud väitsid, et asi läheneb antisemitismile, võttes arvesse Strauss-Kahni juudi tausta.

«Varsti räägivad nad juba nagu Déroulede või Maurras,» ütles Finistère departemangu volinik Jean-Jacques Urvoas, viidates Prantsuse paremäärmuslaste juhtidele 19. ja 20. sajandist.

«Need rünnakud on täiesti haiged. Meenutab veidi paremäärmuslaste retoorikat maailmasõdade vahelisel perioodil,» ütles endine sotsialistist valitsusminister Pierre Moscovici.

Strauss-Kahn tuleb ise sel nädalal Pariisi, kui G20 rahandusministrid ja keskpankurid kogunevad kokku Prantsuse eesistumise esimesele ametlikule koosviibimisele.

IMFi bossil on Prantsusmaal kokku lepitud terve rida intervjuusid ja teleesinemisi, mis on mõeldud tähelepanu saavutamiseks ilma oma kavatsusi ametlikult kinnitamata.

Ilmselt ongi Strauss-Kahn Sarkozy kõige tõsisem oponent. Arvamusküsitlustest ilmneb, et tal on alati tubli hulk toetajaid. Samas võib ta kandidatuur vasakleeri teatud määral lõhestada.

Paljud on ka seda meelt, et niipea kui ta end ametlikult välja kuulutab, langeb ka populaarsus.

Viimane küsitlus, mis tehti pärast Sinclairi kommentaare Le Point’s, näivad seda ka kinnitavat, sest jaanuarikuise 58 protsendi pealt on ta toetus seitsme punkti võrra langenud.

Samas on Strauss-Khan omaenda partei ridades jätkuvalt populaarsem, kui Sarkozy UMPs.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles