Portugali majandus pööras uuesti langusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märkimisväärne langus.
Märkimisväärne langus. Foto: SCANPIX

Portugali majandus pööras mullu neljandas kvartalis pärast aasta aega kestnud kasvu taas langusse, kuna rahvusvahelise abipaketi vältimiseks rakendatud kasinusmeetmed andsid hoobi tarbijakulutustele.

Analüütikute sõnutsi kinnitas langus prognoose, et avaliku sektori palgakärped, maksukergitused ja muud eelarvepuudujäägiga võitlemise meetmed lükkavad Portugali tänavu pärast möödunud aastast puhkepausi taas majanduslangusse.

Peaminister José Sócrates kinnitas aga oma veendumust, et riik tuleb oma ambitsioonikate eelarve-eesmärkidega toime ning saavutab tänavu valitsuse poolt eesmärgiks seatud 0,2-protsendilise majanduskasvu.

Investorid kardavad, et nõrga kasvu tõttu läheb Lissabonil puudujäägi kärpimisega raskeks. Mis omakorda suurendab riski, et Kreeka-Iiri stiilis abipalve tuleb ELile ja Rahvusvahelisele Valuutafondile siiski esitada.

Moody’se analüütik Zach Witton ennustas eile, et «Portugal palub ELi päästefondist abi hiljemalt käesoleva aasta teises kvartalis».

Capital Economicsi analüütik Euroopas Emilie Gay ütles, et «kuna riigivõlakirjad on ebamugavalt kõrgel, jõuab abipalumise kord järgmiseks ilmselt Portugali kätte».

Portugali laenuvõtmise kulud, mis 10-aastaste riigivõlakirjade puhul neljapäeval 7,63 protsendiga euroajastu rekordi lõid, on nüüdseks tagasi tõmbunud, kuna kuuldavasti ostvat Euroopa Keskpank taas ise Portugali riigivõlakirju.

Samas on 10-aastaste võlakirjade tootlused jätkuvalt üle 7 protsendi, mida valitsus peab üle jõu käivaks.

Wittoni hinnangul on jätkuvalt kõrgel püsivad tootlused märgiks investorite hirmust, et ELi päästefondi kõpitsemisest ei piisa Portugali väljaupitamise vältimiseks.

Nagu selgus eile avaldatud Portugali statistikaameti andmetest, kahanes sisemajanduse kogutoodang 2010. aasta viimase kolme kuuga eelnenud kvartaliga võrreldes 0,3 protsendi jagu.

Kokkuvõttes kasvas Portugali majandus 2010. aastal 1,4 protsenti, mis kergelt ületas valitsuse prognoositud 1,3 protsenti. Võrreldes aastaga 2009, mil kogunes 2,5 protsenti langust, oli see märgatav pööre.

Rahandusminister Fernando Teixeira dos Santos nimetas 2010. aasta kasvumäära «ülimalt positiivseks» ning lisas, et viimase kvartali langus tulenes «eelarve korrigeerimisest».

Gay ütles, et «ametlikult siseneb Portugal taas majanduslangusse» tänavu esimeses kvartalis ning et 2011. aastal tervikuna tuleb majanduslangust 1,5 protsenti.

Portugali keskpank prognoosib tänavuseks languseks 1,3 protsenti.

Portugali valitsus kärpis 2009. aastal 9,3 protsendini SKTst ulatunud eelarvepudujäägi möödunud aastal ligikaudu 7 protsendi peale. Kasinusprogramm on kavandatud nii, et käesoleva aastaga peaks puudujääk langema 4,6 protsendi tasemele.

Analüütikud ütlesid, et eelmise aasta viimase kvartali languse peamine põhjus oli tarbijakulutuste vähenemine.

Tänavu peaks aga ettevõtete kulutuste kahanemine veelgi suuremat negatiivset mõju avaldama, kuna jaanuarist jõustus käibemaksutõus ja lisaks veel 5-protsendilised kärped riigiasutuste palkades.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles