Tulumaksusoodustuste kadumine tekitab rahulolematust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse aseesimees Eimar Veldre leiab: see, et enam ei tagastata tulumaksu õppelaenu intressidelt, annab õppuritele valusa hoobi.
Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse aseesimees Eimar Veldre leiab: see, et enam ei tagastata tulumaksu õppelaenu intressidelt, annab õppuritele valusa hoobi. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest saab mulluseid tulusid deklareerida e-maksuametis, enam ei arvata aga tuludest maha õppelaenu intresse, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksusid ega erakondadele tehtud annetusi.

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul tagastatakse nende muudatuste tõttu ligi 45 miljonit krooni (2,9 miljonit eurot) vähem tulumaksu kui aasta tagasi.

«See on lühinägelik ja läbimõtlematu samm, kuna riigipoolne kokkuhoid on tegelikult imeväike,» kommenteeris ametiühingumaksudega seonduvat Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.

Ka Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse aseesimees Eimar Veldre leidis, et riigieelarve seisukohalt oli tegemist väikese võiduga, mis aga igale õppelaenu tagasimaksjale või tema perele võib olla oluline summa.
«Oluline on rõhutada, et laenu võtnud tudeng peab intresse juba õpingute ajal tasuma hakkama ja tulumaksutagastus oli üks oluline allikas intresside maksmisel,» nentis Veldre.

Tuuli Tammoja, kes õpib Jaapanis Sofia ülikoolis magistrantuuris, kinnitas, et temale oli õppelaenuintresside maksuvabastuse kaotamine tõsine löök. Tammoja on õppelaenu võtnud kokku umbes 60 000 krooni ning hakkas seda aasta eest tagasi maksma. Praegu on laenu tagastamine aga hakanud talle üle jõu käima ja seetõttu plaanib Tammoja sügisel uuesti laenu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles