Valge maja: USA eelarvepuudujääk tuleb rekordiline 1,65 triljonit

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA jooksva majandusaasta eelarvepuudujääk saab olema varemprognoositust kõrgem, rekordiline 1,6 triljonit dollarit ehk enam kui kümnendik riigi sisemajanduse kogutoodangust, selgub valitsuse avaldatud dokumentidest.

Varem ootas president Barack Obama administratsioon septembriga lõppeva majandusaasta eelarvepuudujäägiks 1,4 triljonit dollarit, vahendab Bloomberg.

Järgmisel, 2012. aasta majandusaastal peaks puudujääk kavakohaselt vähenema 1,1 triljonini. See oleks juba neljas järjestikune aasta, mil puudujääk on ülevalpool triljoni dollari piiri. Vastava eelarve saadab Obama ka kongressile kinnitamiseks.

Administratsiooni kava kohaselt peaks puudujääk 2015. aastaks vähenema 607 miljoni dollarini ehk 3,2 protsendini riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Kakas kolmandikku puudujäägi vähendamisest tuleb kulude kärpimisest, mis on seatud valdkondadega alates vaestele mõeldud küttetoetustest ning lõpetades lennujaamade toetuste ning veepuhastusjaamadega. Ülejäänud osa peaks tulema maksulaekumiste suurenemisest, mis muuhulgas näevad ette ka enam kui 250 000 dollarilise aastasissetulekuga abielupaaride maksutõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles