Kakaokriis ähvardab ägeneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakao hind rühib üles
Kakao hind rühib üles Foto: Reuters

Elevandiluuranniku presidendivalimiste rahvusvaheliselt tunnustatud võitja Alassane Ouattara on tõotanud tõkestada määramata ajaks oma rivaali Laurent Gbagbo kakaoekspordi, kui viimane 23. veebruariks tagasi ei astu.

Kui nii läheb, võivad kakaohinnad veelgi kõrgemale kerkida.

Ouattara ütles Financial Timesile, et kavatseb presidendivõimu külge klammerdunud oponendi kukutamise nimel majanduslike sanktsioonidega jätkata.

Elevandilurannik on maailma suurim kakaoeksportija, andes 40 protsenti globaalsetest tarnetest. Praeguste hindade juures teeb see 4,5 miljardit dollarit aastas.

Kakaohinnad on sellest ajast peale, kui Ouattara ekspordikeelu kehtima pani, kerkinud ligi 10 protsenti.

Keelu pikendamine võib turul palju segadust tekitada, eriti siis, kui ohtu satub märtsi lõpus ja aprilli alguses koristamisele kuuluv saak.

«Kui Gbagbo lahkub, siis keeld loomulikult tühistatakse. Kui ta aga jääb, siis ma arvan, et keeld lihtsalt kestab edasi,» ütles Ouattara Abidjanis Golf Hotelis antud intervjuus, kus rahuvalvejõud teda alates detsembrist kaitsnud on.

«Keeld puudutab eksporti. Kakao kokkuost põllumeestelt jätkub. Ekspordifirmad peaksid selle lattu hoiule panema... Kakao püsib laos kaua. Pole kahtust, et Gbagbo lahkub tükk aega enne seda, kui kakao mädanema hakkab.»

Kakao on Elevandluurannikul kõvade maksude all ning kujutab endast Gbagbo jaoks kopsakat sissetulekuallikat. Mees vajab oma riigiteenistujatele ja sõjaväelastele palga maksmiseks ligikaudu 150 miljonit dollarit kuus.

Kakaomaaklerid on ostud Elevandiluurannikul kas peatanud või ostutegevust olulisel määral kärpinud, kuna laod on praktiliselt täis. Mis aga annab valusa hoobi riigi ligikaudu 800 000 põllumehele, kelle elatis sõltub kakaost.

Mõnede vaatlejate hinnangul võib keelu pikendamine Ouattarale tagasilöögi anda.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles