Leiger on valmis Eestisse tulema (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiger on valmis Eestisse tulema.
Leiger on valmis Eestisse tulema. Foto: Erakogu

TS Laevade kinnitusel on pikisilmi Eestisse oodatud parvlaeval Leiger olulised puudused likvideeritud ning alustatud üleandmisprotsessi.

Siiski ei tähenda see veel seda, et Leiger ka reaalselt kohe Eesti poole teekonda saaks alustada.

TS Laevade pressiesindaja Sirle Arro sõnul tuleb nüüd korda ajada kõik dokumendid, teha laevale lipuvahetus ning teha ka veeteede ameti tehniline kontroll. Ühtlasi tuleb pidada ka koolitusi laeva meeskonnale. «Selleks, et laev ka päriselt siia tulema saaks hakata, kulub veel 2–3 nädalat,» selgitas Arro.

Pressiesindaja sõnul ei ole kindlasti kõik Leigeri puudused likvideeritud, kuid ta kinnitas, et kõige olulisemad vead ja süsteemid on korda saadud. «Nende vähem olulistega tegeletakse edasi sellel perioodil, mil dokumente vormistatakse,» rääkis Arro Postimehele.

Algselt loodeti, et Leiger saab liinile 1. oktoobrist, mil TS Laevad parvlaevade opereerimise Väinamerel üle võtsid. Nii paraku ei läinud.

Türgi laevatehas tahtis Leigeri üle anda juba septembris, kuid TS Laevad ei võtnud Leigerit siis vastu ning palus veel süsteemidega tööd teha, kuna need ei vastanud omaniku ootustele.

Muu hulgas esines tõrkeid alarm- ning tuletõrjesüsteemidega, elektrisüsteemi maandusega ning juhtimis- ja navigatsioonisüsteemi ühildumisega.

TS Laevad juhatuse liige Mart Loik selgitas toona, et kuni olulised süsteemivead pole likvideeritud, ei tehta laeva kvaliteedis järeleandmisi ning alust vastu ei võeta.

Riigiettevõte TS Laevad on kokku tellinud neli uut parvlaeva, millest kaks – Leiger ja Tiiu valmivad Türgi laevatehases Sefine ning ülejäänud kaks – Piret ja Tõll, Poola laevatehases Remontowa. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles