Video: kuidas töötab Elisa Raamatu Iselugeja

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iselugeja suudab kõnes esitada kõiki Elisa raamatukogu raamatuid. Iselugeja kasutamiseks peab rakenduses e-raamatu kõigepealt oma virtuaalsesse raamaturiiulisse laadima. Korraga võib alla laadida kuni üheksa raamatut. Iselugeja on lisatud värskeimasse rakenduse versiooni, nii et kui te seda ei näe, tuleb rakendust värskendada.

Kõiki neid raamatuid võib lugeda tekstina või lasta ette lugeda Iselugejal. Selle viimase jaoks tuleb raamatuvaates puudutada kõlariikooni. Seejärel saab valida kas meeshääl Meelise või naishääl Pille. Lugemiskiirust saab sujuvalt muuta. Kogemus näitas, et alguses sobib aeglasem tempo, kuid kõrv harjub tehishäälega varsti ja nii võib kiiruse üsna kõrgele kruvida.

Esialgu ei saa Iselugeja veel hakkama võõrnimedega ja hääldab nii, nagu kirjutatakse – mitte «džon», vaid «john». Tõlkekirjanduse puhul on see koomiline. Võõrnimede hääldusjuhised on EKI süntesaatoris tegelikult olemas, nii et järgmise tarkvarauuendusega saab Elisa asja ära parandada.

Iselugeja ei sünteesi kõnet mitte eemal asuvas serveris, vaid nutiseadmes endas, sest vastav tarkvara on Elisa Raamatu rakendusse sisse ehitatud. Seetõttu ei pea raamatu ettelugemiseks kasutama andmesidet. Kord allalaetud raamatut saab kuulata ka näiteks lennukirežiimis või välismaal andmesidekulusid kontrolli alla hoides. Kuna kõne sünteesimiseks kasutatakse seadme enda protsessorit, siis avaldab see mõnevõrra mõju akule, kuid mitte rohkem kui näiteks Youtube’i video vaatamine, nagu ütles Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk. Postimehe test erilist akukurnamist ei täheldanud.

Korraga sünteesitakse puhvrisse viis lauset, nii et kuulaja võib soovi korral paar lauset edasi või tagasi hüpata. Postimehe testis ei allunud Iselugeja ei juhtmega ega juhtmeta klappide nuppudele, nii et pausile pannes pidi telefoni taskust välja võtma. Sissetuleva kõne korral katkestab Iselugeja teksti edastamise, kuid ei saa aru, kui kõne on lõppenud – siis tuleb see käsitsi uuesti käivitada. Ekraan ei pea olema sisse lülitatud ja iselugeja töötab ilusti taustal, kui nutiseadmega muid tegevusi teha.

Elisa Raamat on kuumaksuline (8.99 eurot) e-raamatulaenutus, mille kasutamiseks ei pea olema Elisa klient. Praeguseks on seal ca 2000 teost, sealhulgas sadakond, mida on võimalik lugeda ja kuulata tasuta. Elisa Raamatut saab kasutada Androidi ja Apple’i seadmetes, aga mitte Windows Phone’is või arvuti brauseris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles