Suurbritanniat tabas viimase kahe aasta kiireim inflatsioon

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusehinnad langesid
Kütusehinnad langesid Foto: National Pictures/TopFoto

Kuigi augustikuus oli Suurbritannia inflatsioon 0,6 protsenti, siis septembrikuuks kasvas see ühele protsendile, kasvades sellega viimase kahe aasta kiireimas tempos. Analüütikud ennustavad kasvu jätkumist.

Suurbritannia statistikaameti (ONS) teatel oli Suurbritannia inflatsioonimäär septembris üks protsent, võrreldes augustikuu 0,6 protsendiga, vahendab BBC. Briti statistikute sõnul on seeläbi tegu kahe aasta kiireima inflatsioonikasvuga.

Inflatsiooni taga on rõivaste, hotelliöö ja kütuste hinnatõus, mis avaldas olulist mõju ka brittide tarbijahinnaindeksile. Küll aga märgivad riigistatistikud, et neil pole täna selget alust väita, nagu oleks hinnatõusu taga briti nael vahetuskursi langus. 

Majandusanalüütikud prognoosid septembriks 0,9-protsendilist inflatsiooni, kuna nad eeldasid, et nõrk nael aitab tugevadada importi. Septembrikuus kasvasid enim riiete hinnad, mis pole nii palju tõusnud alates 2010. aastast.

«Hoolimata sellest, et Suurbritanniat on tabanud viimase kahe aasta kõrgeim inflatsioon, jääb see ajalooliselt ikkagi väga madalaks,» märkis Mike Prestwood statistikaametist.

Inglismaa keskpanga analüütikud on hoiatanud, et briti naela langus võib kaasa tuua üle kaheprotsendilise inflatsiooni, vahendab Bloomberg. 

«Kuigi üheprotsendiline inflatsioon jääb tublisti alla analüütikute ennustatud kahele protsendile, tuleb arvestada sellega, et valuutakursi langusest tingitud mõjud on pikaajalised,mistõttu võib tarbijahinnaindeks tulevikus veelgi tõusta,» märkis investeerimisettevõtte Fidelity investeeringute juht Tom Stevenson, kes ennustab inflatsiooni kasvu jätkumist.

Inglise naelsterlingi vahetuskurss on juunikuise Euroopa Liidust lahku löömise otsuse järel kukkunud 18 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles