TNK-BP oligarhid pressivad BP-Rosnefti perre

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP juht Carl-Henric Svanberg surub kätt Rosnefti presidendi Eduard Khudainatoviga.
BP juht Carl-Henric Svanberg surub kätt Rosnefti presidendi Eduard Khudainatoviga. Foto: LUKE MACGREGOR/REUTERS

TNK-BP juhatus eesotsas Mihhail Fridmaniga teeb tuleval nädalal ettepaneku, et ka nemad peaksid BP-Rosnefti liidus kaasa lööma, ütles Vene ühisettevõttele lähedalseisev allikas.

See samm võib sundida Briti grupi ja ta Vene miljardäridest partnerid TNK-BPst juba tulevaks reedeks ära otsustama, mis alliansist riigifirma Rosneftiga saama hakkab.

«Mina saan asjast niimoodi aru, et nad soovitavad TNK-BP kampa võtta,» ütles allikas.

«Kõigepealt otsustatakse ära, kas see oleks strateegiliselt firma huvides. Detailid tulevad hiljem.»

Mis iganes TNK-BP juhatus soovitab, peab nõukogu selle ikkagi heaks kiitma. Nõukogus on neli BP ja neli Alfa-Access-Renova (AAR) inimest. Viimane koosneb TNK-BP Vene osapoole esindajatest.

Nõukogus on ka kolm sõltumatut direktorit.

Samas ei maksa unustada, et Fridman ei ole mitte üksnes TNK-BP tegevjuht, vaid ka AARi põhiaktsionär.

TNK-BP jäeti BP ja Rosnefti 16 miljardi dollarilisest aktsiavahetusest ja Kara mere uuringutest kõrvale. AAR väidab, et alliansiga astuti üle nende aktsionäride lepingust firmaga.

Möödunud nädalal saavutasid partnerid Londoni ülemkohtus aktsiavahetuse külmutamise, asi anti poolte kokkuleppel Rootsi vahekohtu otsustada. Kohtuotsust on oodata märtsis.

AAR väidab, et lähtuvalt aktsionäride lepingust peavad mõlemad pooled esitama TNK-BP juhtkonnale tutvumiseks kõik «uute võimaluste» üksikasjad, kes seejärel edastavad ettevõtte direktorite nõukogule oma soovituse, kas osaleda või mitte.

BP tegevjuht Bob Dudley, kes Rosnefti-tehingu jaanuaris välja käis, on lubanud kõiki üksikasju oma Vene partneritele tutvustada.

Käesoleva nädala alguses viiski Briti grupp TNK-BP Rosnerftiga sõlmitud lepinguga lähemalt kurssi, avaldades neile ühtlasi Arktika-projekti tehnilised detailid.

Teised olukorraga kursis olevad isikud ütlesid, et kuna andmepakett on niivõrd mahukas, ei suuda TNK-BP juhatus tuleval reedel toimuvaks koosolekuks oma soovituse osas selgusele jõuda.

TNK-BP lähedalseisev allikas väitis aga: «Juhatus on seisukohal, et kui BP on Arktika tehingut juba viis-kuus aastat uurinud ja oli pärast kõike seda ikkagi valmis selle nimel aktsiaid vahetama, siis ei ole küll üldse tõenäoline, et TNK-BP põlgaks BP tarkuse ära ega üritaks end Kara mere projekti sisse suruda.»

AARi tegevjuht Stan Polovets keeldus kommentaaridest, BP samuti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles