Majandusanalüütik: kinnisvaramull on mujal maailmas, meil on turg terve (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvarakuulutus
Kinnisvarakuulutus Foto: Scanpix Baltics

Ajal, mil kinnisvaraturg rühib nii Eestis kui mujal maailmas taas jõudsas kasvutempos, muutub mure järgmise kinnisvaramulli lõhkemise pärast järjest reaalsemaks. Majandusanalüütik Kristjan Lepik kinnitab aga, et vähemalt järgmised kaks-kolm aastat on kinnisvaraturg paremas seisus kui aktsiaturg. 

Kui eelmise kinnisvaramulli lõhkemisele 2006.-2007. aastatel oli iseloomulik see, et kinnisvarahinnad läksid kõrgeks, siis majandusanalüütik Kristjan Lepiku sõnul ei ole kinnisvaraturu tervise hindamisel hinnaliikumine nii oluline kui palgakasvu näitajad. 

Nimelt, erinevalt eelmisest kinnisvarabuumist - kus lõpuks oli vaja inimesel ühe ruutmeetri kinnisvara ostmiseks vähemalt kolmekordset keskmist palka - on keskmine palgatõus täna olnud märksa kiirem kui kinnisvarahindade tõus. Neid näitajaid arvestades ei ole Lepiku kinnitusel Eestis kinnisvaramulli, vaid pigem on tegemist terve turuolukorraga.

Küll aga on kindlasti kinnisvaramull tabanud muud maailma, iseäranis kui vaadata näiteks Austraaliat ja Rootsit. Arvestades, et Eestis tegutsevad pangad on Rootsi päritolu, siis kindlasti võib Rootsi kinnisvaramulli lõhkemine ka eestlastele mingit mõju avaldada. Ennekõike ennustab analüütik aga kinnisvaramulli lõhkemisel valusaid tagajärgi paljudele välisturgudele.

Olles tihedalt seotud aktsiaturu arengutega, on Lepik seisukohal, et vähemalt kahe-kolme aasta lõikes on kinnisvaraturg paremas seisus kui aktsiaturg. Küll aga soovitab ta tavainimesel oma kodulaenuintressid ära fikseerida, kuna tänane euribori langus ei kesta igavesti ja varsti hakkavad ka intressimäärad kasvama. 

Majandusanalüütiku Kristjan Lepiku hinnangul hakkab euribor varsti kasvama. Foto: Tiit Mõtus/Endover Kinnisvara
Majandusanalüütiku Kristjan Lepiku hinnangul hakkab euribor varsti kasvama. Foto: Tiit Mõtus/Endover Kinnisvara Foto: AFP / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles