Endover leidis kullaaugu (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba praegu Eestis kõige enam kortereid pakkuv Endover Kinnisvara plaanib seda arvu rohkem kui kahekordistada, ehitades Lasnamäe kaugeimas otsas asuvasse Mereakadeemia tondilossi 2017. aasta lõpuks ligi 300 uut korterit. 

Robert Laud. Foto: Tiit Mõtus/Endover Kinnisvara
Robert Laud. Foto: Tiit Mõtus/Endover Kinnisvara Foto: AFP / Scanpix

«Me leiame, et turul on kohti, kus - üllatus, üllatus - on veel alapakkumist,» rääkis täna Eesti meediaväljaanded Lasnamäele Mustakivi asumisse loodava arenduse katusele kutsunud Endover Kinnisvara juhatuse esimees Robert Laud. 

Põhjus oli üsna ilmne. Mustakivi tee 25 12-korruseline hoone, kus varasemalt tegutses kool ja mida muuhulgas tabas eelmisel nädalal ka tulekahju, on kullaauk, millega Endover plaanib järgmise aasta lõpuks kahekordistada nii ettevõtte enda kui ka praeguse Lasnamäe korterite pakkumise. Hetkel on Lasnamäel üleüldises pakkumises 300 korterit.

«Linnaosa, mis on oma elanike arvult suurem kui Tartu linn, on tegelikult alapakkumises. Siin ei ole piisavalt valikut neile, kes tahaks jääda Lasnamäe linnaossa, aga parandada oma elukvaliteeti,» märkis Laud, miks on suurarendus otsustatud just Lasnamäel ette võtta.

-Mitmed soodsad tegurid

«Meie optimism baseerub kahel infoväljal - üks on makroinfoväli ja teine on mikroinfoväli, mida me saame tagasisidena oma klientidelt,» põhjendas Laud, miks Endover esimese kinnisvaraarendajana Eestis on otsustanud Mustakivi arenduse näol võtta ette niivõrd suure üksiku elamu arendamise.

Esimese puhul tõi ta välja Tallinna kinnisvaraturgu iseloomustava kasvu, milles on oma osa nii elanike arvu kui reaalpalga kasvus. Ka tõi ta välja pankade laenupoliitika, mis on olnud vastutustundlik ja ei lase enam inimestel kodulaenu raha kulutada autoostule või soojamaareisidele nagu 2007. aasta buumi ajal. 

«Meie turu tagasiside ütleb, et paljud inimesed eelistavad jääda elama sinna piirkonda, kus nad on harjunud pikalt elama, küll aga soovivad sama linnaosa sees oma elamustingimusi parandada,» lisas Laud tagasiside osas, mida on saadud klientidelt.

-Korter kätte 44 000 euroga

Vega nime kandva kinnisvaraarenduse käigus renoveerib Endover hoone, kuhu tekib järgmise aasta lõpuks 295 uut ühe- kuni neljatoalist korterit. Valdav osa kortereid saavad olema kahetoalised, kuna Endoveri juhi sõnul on need turul kõige nõutumad.

Selline näeb Endoveri arendus välja täna. Foto:
Selline näeb Endoveri arendus välja täna. Foto: Foto: Tiit Mõtus/Endover Kinnisvara

«Mis on ostja jaoks kõige olulisem, see toode saab olema konkurentsivõimelise hinnaga - ehk korterite hinnad algavad 44 000 eurost,» märkis Laud. Hind on kalkuleeritud järelturu korterite hindade ja teiste uusarenduste hindade baasil. Sellist hinnataset tema kinnitusel praegu Tallinna kinnisvaraturul ei pakuta. 

Ka süvendab temas usku arendusse edusse asjaolu, et erinevalt paljudest teistest Lasnamäe majadest ei ole selles võimalik otse naabri aknasse vaadata, sest see asub niivõrd eraldi. «Lasnamäel on tüüpiliselt mikrorajoonile vaated, kus inimesed vaatavad teise inimese korterisse vastasmajas,» nentis ta.

Nimelt ümbritseb hoonet pargiala, kuhu ei ole vähemalt lähitulevikus ühtegi täiendavat arendust ette nähtud, mistõttu see jääbki pargialaks. «Maja ümber on suur territoorium, kuhu tulevad elanikele vabaajaveetmise võimalused: spordi tegemine, pikniku pidamine. Kogu territoorium saab olema piiratud aiaga ja valve all,» kirjeldas Laud.

Selline peaks kortermaja arendus välja nägema pärast valmimist. Foto:
Selline peaks kortermaja arendus välja nägema pärast valmimist. Foto: Foto: Endover Kinnisvara

Kuna korterid on üsna väikesed, ehitatakse majaelanikele ka peo- ja pesuruumid ning lisaks mänguväljakutele õuele ka saun. Eraldi ruumid saavad olema jalgratastele ning lastevankritele.

-Loodab teenida vähemalt kolm miljonit eurot

Juba praegu on Endover Kinnisvara elukondliku kinnisvara pakkumiste poolest Eestis kinnisvaraarendajatest turuliider, kuna tal on hetkeseisuga müügis 231 uut korterit. Lasnamäe Vega arendusega tema koht aga kindlustub veelgi. Endoverile järgnevad YIT, Merko, Metro Capital ja Hepsor.

Vega hoone projekteerib Apex Arhitektuuribüroo. Ehitus algab 2017. aasta esimeses kvartalis ning valmimise tähtajaks on sama aasta teine pool. Eelmüük ja broneerimine avatakse sel sügisel.

BNSi andmetel läheb arendus maksma 16-17 miljonit eurot, samas kui teenida loodab ettevõte selle pealt 20 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles