Olvi: jookide ekspordimahu osakaalu on keeruline kasvatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jookide ekspordimahu osakaalu on keeruline kasvatada.
Jookide ekspordimahu osakaalu on keeruline kasvatada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Olvi Grupi arendusdirektori Peep Akkeli sõnul moodustab joogitööstuste eksport juba aastaid kogukäibest 16-20 protsenti ja selle kasvatamine on keeruline olnud.

«Eksportida on keeruline, kuna suur osa tarbijaid ikkagi eelistab kodumaist toodet,» rääkis Akkel neljapäeval toidutööstuste pressikonvernetsil. Samuti pole Poola või Saksamaa suurtootjatega võimalik konkureerida kuluefektiivsuses, lisas ta.

Eduka ekspordi eelduseks on tema sõnul ka tugev kodumaine tootmismaht. «Kui kohapealne turg kahaneb, siis tootmisseadmete efektiivsus ka kahaneb ja kohalike tootjate konkurentsivõime saab kannatada,» rääkis Akkel.

Viimaste aastate jooksul on joogitööstuse mahud Akkeli sõnul languses olnud. Võrreldes 2009. aastaga on õlleturg 2016. aastal kahanenud 19 protsenti, kange alkoholi turg 16 ja karastusjookide turg 23 protsenti. Ainsana on kasvutrendis veeturg, mis on kasvanud ligi 30 protsenti.

Rääkides aktsiisitõusudest, on Eesti Akkeli sõnul jõudnud sinnamaani, kus laekumised enam ei kasva. «2016. aasta arvud on hästi palju segatud veel etteostudega ja üheksa kuu laekumiste kogusumma on veel suurem, kuid nüüd tuleks hoog maha võtta,» rääkis ta.

Piirikaubanduse mõju on tema sõnul laiem kogu majandusele, lisaks aktsiisilaekumistele mõjutab see ka käibemaksu ja väiksemate piirkondade kaubandusettevõtteid, märkis Akkel. «Meie sõnum on selge, edasistest maksutõusudest hoiduda. Järgnevad tõusud riigi rahakotile kasu ei tooks.» 

Eesti väikse turu ja majandus eelis on Akkeli sõnul alati olnud see, et Eestis on olnud võimalikult vähe reguleerimist. «Ülereguleerimisest tuleks hoiduda, katsume seda hoida ka edaspidi, see oleks minu sõnum kõigile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles