Seakatk jõudis Läänemaale

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga
Metssiga Foto: Küllike Rooväli

Seni seakatkust puutumata olnud Läänemaal avastati viiel kütitud metsaseal sigade Aafrika katk, nüüdseks on seakatk tuvastatud kõigis Eesti maakondades peale Hiiumaa.

Veterinaar- ja toiduameti teatel tuvastati Läänemaal kokku viiel kütitud metsaseal seakatk, neist üks Hanila vallas ja neli Kullamaa vallas.

«Leiud näitavad taudi laialdast levikut metssigade hulgas ja seetõttu tuleb olla jätkuvalt hoolas ja ettevaatlik kõigil, nii loomapidajatel kui ka kõigil metsas toimetajatel, et vältida taudi levikut koduseafarmidesse,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Taudi leviku tõkestamiseks tuleb tema kinnitusel jätkata ka metssigade arvukuse vähendamist ning nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisega loodusest. «Oleme väga tänulikud inimestele, kes meile metsas leitud korjustest juba teada on andnud,» märkis ta.

Kalda julgustas kõiki korjustest teada andma ning helistama maakondlikku veterinaarkeskusesse või jätma teadet veterinaar- ja toiduameti vihjetelefonile numbril 605 4750.

Kokku on Eestis sel aastal uuritud 11 501 metssiga. Sigade Aafrika katkule positiivseid metssigu on tuvastatud 1147. 

Läänemaal on kokku uuritud 756 metssiga, kellest viis on positiivsed. Seega on Läänemaa nüüd nende maakondade hulgas, kus kehtivad seakatku leviku tõttu teise tsooni piirangud. 

Katkust on seni puutumata veel vaid Hiiumaa.

Taudistunud ala kaart. Allikas: veterinaar- ja toiduamet
Taudistunud ala kaart. Allikas: veterinaar- ja toiduamet Foto: agri.ee

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus.

Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast EL referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Esimesed sigade Aafrika katku juhtumid kodusigadel diagnoosis veterinaar- ja toiduamet 2015. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles