Pensionifondide investeeringud Eestisse (2)

, LHV pensionifondide juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Viisemann
Andres Viisemann Foto: Peeter Langovits

Eesti kapitalituru nõrgaks kohaks tuleb pidada võlakirjaturu sisulist puudumist. Ettevõtete finantseerimine on suuresti pangalaenukeskne ning riigivõlakirju pole. Aktsia- ja kinnisvaraturul on meie kapitaliturgudel palju parem olukord.

Mitu private equity ja venture capital’i (erakapitali- ja riskikapitali – toim) fondi otsib iga päev võimalusi investeerida Eesti ettevõtetesse, sealjuures II pensionisamba klientide raha.

Isegi Eesti metsamaasse investeerivad fondid on pensionifondide abiga käivitunud. Nii nagu kinnisvarafondid, mis raha siia investeerivad, on sageli sellised investorfondid registreeritud mujal Euroopas (näiteks Luksemburgis ja Lätis). Riigikogus menetlusse jõudnud investeerimisfondide seadus peaks seda aspekti oluliselt parandama, kuna võimaldaks Eestis asutada fonde laialt tunnustatud struktuuride järgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles