Skandaalne turvapadjatootja kaalub pankrotiavalduse sisseandmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takata õhupadjasüsteemi kontrollimine.
Takata õhupadjasüsteemi kontrollimine. Foto: SCANPIX

Jaapani turvapatjade ja muu autovarustuse tootja Takata aktsia kukkus teisipäeval Tokyo börsil ligi 11 protsenti, kui firma oli teatanud, et kaalub USA pankrotiavalduse esitamist.

Langus algas pärast seda, kui ärileht Wall Street Journal oli kirjutanud, et Takata kaalub ühe lahendusena USA-s pankrotiavalduse esitamist, kui firmat ootavad suured kahjutasunõuded, sest väidetavalt on selle turvapadjad põhjustanud vähemalt 16 inimese surma ja rohkesti vigastusi, enamiku neist USA-s Malaisias.

Firma võib paluda kohtus kaitset üksnes oma USA tütarfirmadele, kirjutab Bloomberg News viitega anonüümsele allikale.

Takata umbes 100 miljonit turvapatja ei ole ohutud ja tuleb välja vahetada, sest avanemisel võib neist välja paiskuda metall- ja plastosakesi.

USA liiklusohutuse ameti andmetel on turvapadjad ohtlikud kuumas ja niiskes kliimas.

Osa Jaapani autotootjaid on mures, et pankrotiavaldus võib piirata Takata ligipääsu laenurahale ja tekitada häireid turvapadjatarnetes.

Takata kliendid Honda, Volkswagen ja General Motors võivad kaela saada miljarditesse dollaritesse ulatuvad turvapatjade ümbervahetus- ja kohtukulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles