Nobeli majanduspreemia tõi lepinguteooria

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massachusettsi Tehnoloogiaülikooli majandusprofessor Bengt R. Holmströmi lepinguteooria alane teadustöö ulatub juba 1970. aastatesse.
Massachusettsi Tehnoloogiaülikooli majandusprofessor Bengt R. Holmströmi lepinguteooria alane teadustöö ulatub juba 1970. aastatesse. Foto: AFP

Eile avalikustatud Rootsi Teaduste Akadeemia otsuse järgi on tänavused Nobeli majanduspreemia laureaadid Oliver Hart ja Bengt R. Holmström, kes pälvisid auhinna oma panuse eest lepinguteooria arendamisse.

«Nüüdisaegset majandust hoiab koos loendamatu hulk lepinguid. Harti ja Holmströmi loodud uued teoreetilised instrumendid on väärtuslikud reaalmaailma lepingute ja institutsioonide mõistmisel ning lepingute koostamise võimalike kitsaskohtade märkamisel,» põhjendas Rootsi Teaduste Akadeemia tänavust laureaatide valikut.

Mõlemad majanduspreemia pälvinud mehed on Euroopa taustaga, ent on veetnud ka märkimisväärse osa oma karjäärist USAs. 1948. aastal Londonis arstiteadlaste perekonda sündinud Oliver Hart sai doktorikraadi USA Princetoni ülikoolist aastal 1974. Viimased 23 aastat on Ühendriikide kodakondsuse võtnud Hart töötanud majandusprofessorina Harvardi ülikoolis. Lepinguteooria vallas pärineb tema oluline panus teadustöösse 1980. aastaist, mil ta asus uurima poolikuid lepinguid, kus keskne küsimus on see, millisel lepingupoolel ja millal on õigus teha lepingus muudatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles