Inflatsioon on tagasi: tarbijahinnad tõusid teist kuud järjest

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: SCANPIX

Tarbijahinnaindeksi muutus oli septembris võrreldes augustiga 0,2 protsenti ja võrreldes eelmise aasta septembriga 1 protsent, teatas statistikaamet. Hinnad tõusid teist kuud järjest.

2015. aasta septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit ameti teatel enim alkohoolsete jookide ja tubaka 8,5-protsendiline kallinemine, mille peamiseks põhjuseks on uute aktsiisimäärade rakendumine käesoleval aastal. Sealjuures on alkohoolsed joogid kallinenud 7,9 protsenti ja tubakatooted 10,1 protsendile.

Indeksile avaldas suuremat mõju veel elektri, soojusenergia ja kütte 5-protsendiline odavnemine, millest ligi kolm neljandikku andis 9 protsenti odavnenud soojusenergia.

Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 5,2 protsenti ja bensiin 1,2 protsenti kallim. Toidukaupadest on aastaga enim odavnenud väherasvane piim 9 protsendi võrra ning kallinenud töödeldud puuvili 27 ja suhkur 20 protsendi võrra.

Kaubad olid septembris aastatagusega võrreldes 1,4 protsenti ja teenused 0,4 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes tõusnud 2,2 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 0,8 protsenti.

Augustiga võrreldes oli septembris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks rõivaste ja jalatsite soodusmüükide lõppemine ning uute hooajakaupade müügiletulek, samuti köögi- ja puuvilja sesoonne odavnemine. Suuremat mõju indeksile avaldas veel transport, kus septembriks ostetud lennukipiletid olid 14 protsenti kallimad kui kuu varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles