Suur Alaska naftaleid täiendab oluliselt USA naftavarusid (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklaste naftapuurtorn
Ameeriklaste naftapuurtorn Foto: MATT MILLS MCKNIGHT/REUTERS

Alaska osariigi naftavarud USAs kasvasid äsjase Smith Bay leiu järel 80 protsendi võrra. Leiu kogusuuruseks hinnatakse kuus miljardit barrelit toornaftat ning täisvõimsusel töötades võivad Smith Bay õliväljad anda oma 200 000 barrelit päevas.

Alaska toornafta varud kasvasid just 80 protsenti, kui Dallases põhinev Caelus Energy andis teada, et on Artika ookeani vetest leidnud hinnanguliselt 6 miljardit barrelit toornaftat, vahendab Bloomberg. Varud leiti Smith Bay'st, mis jääb Prudhoe Bay ja Barrow vahele, andis Caelus Energy teisipäeval pressiteate vahendusel teada.

Ligi 40 protsenti leiust ehk 2,4 miljardit barrelit võivad ettevõtte hinnangul uuesti taastuda. Selle kõrvale olgu võrdlusena toodud, et kogu Alaska osariigi naftavarud olid 2014. aastal 2,86 miljardit barrelit, moodustades kaheksa protsenti kogu USA naftavarudest. 

«Meie jaoks on tegemist väga põneva leiuga ja veelgi põnevama leiuga Alaska osariigi jaoks,» ütles Caelus Energy tegevjuht Jim Musselman telefoni teel Bloombergile. «Neile on see väga vajalik rahasüst,» lisas ta.

Alaska toornafta toodang on alates 1988. aastast, kui päevatoodang küündis kahe miljoni barrelini, järk-järgult langenud. Eelmiseks aastaks langes see 483 000 barreli tasemele päevas. Viimase suurema naftavälja avastamisest anti teada 2000. aastal. Toona leitud Alpine väljade päevane toodang oli selle aasta septembris 62 000 barrelit päevas.

Jim Musselman asutas Caelus Energy 2011. aastal, kui asus uurima North Slope'i naftaväljade potentsiaali. Äsjase leiu puhul pakub ta, et naftat saaks seal puurima hakata 2022. aastal, projekti väljaarendamise maksumus saab olema 8 miljardit dollarit ning selle elluviimise hind 10 miljardit dollarit.

Caelus Energy esindajate sõnul võib äsjaavastatud õliväljade päevatoodang küündida 200 000 barrelini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles