Asjade internet sai oma esindusühingu (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjade internet ümbritseb meid tänaseks kõikjal.
Asjade internet ümbritseb meid tänaseks kõikjal. Foto: PantherMedia/Scanpix

Asjade interneti valdkonna arengut juhtida soovivate tehnoloogia-, tarkvara- ja sideettevõtete, teadusasutuste ja erialaühenduste initsiatiivil loodi eile TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory Asjade Interneti MTÜ (AIM).

«Infoühiskonna- ja kommunikatsiooniteenuste areng Eestis on astumas järgmisse olulisse etappi,» sõnas AIM juhatuse liige Toomas Peek. Ühingu eesmärk on saavutada Eestis asjade interneti teenuste, rakenduste, toodete ja tehnoloogiate kättesaadavus laiale kasutajaskonnale ning nende lai kasutatavus paljudes eluvaldkondades säästlikkuse, efektiivsuse ja produktiivsuse suurendamiseks.

«See koondab kogu asjade interneti ökosüsteemis tegutsevate tehnoloogia- ja teenustepakkujate, kasutajagruppide ja teadusasutuste jt. avalike institutsioonide ühiseid huvisid, kompetentsi ja võimeid antud majandusharu arenguks vajaliku õigusliku, majandusliku ja teaduslik-tehnilise keskkonna loomiseks, valdkonna populariseerimiseks, paremate lahenduste saavutamiseks ning uute turgude leidmiseks,» lisas Peek.

 Asjade Interneti MTÜ asutasid 15 täis- ja partnerliikme staatuse saanud ettevõtte, asutuse ja organisatsiooni esindajat. AIM asub tegutsema läbi seitsme valdkonnapõhise toimkonna: sensor-tehnoloogia pakkujad, rakenduste ja tarkvara pakkujad, võrguoperaatorid, teenuseosutajad, kasutajagrupid, nõustajad ning teadusasutused ja avalikud institutsioonid.

AIM kavatseb lähiajal saata kutse kõigile asjade interneti valdkonnaga seotud tehnoloogia-, side-, elektroonika-, tarkvara- jmt ettevõtetele ja asutustele eesmärgiga saavutada ühingu laiapõhjalisus. Ühing loodab teha tihedat koostööd ka teiste kohalike ja rahvusvaheliste erialaliitude ja muude organisatsioonidega.

AIM asutamiskoosolekul olid esindatud Eesti Elektroonikatööstuse Liit, Eesti Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskus, Tehnolabor, Tauria, Unitcom Eesti, Nordic Automation Systems, THE Systems, Thinnect, Led Lamp, Uptime, Erply, Estrotech, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikool, Advokaadibüroo GLIMSTEDT, Rantelon ja CoreGrow. AIMi juhatusse valiti viie asutajaliikme esindajad erinevatest valdkondadest.

Asjade internet (ingl. k. IoT – Internet of Things) on võrgustik, kus omavahel on ühenduses eri seadmed, süsteemid ja rakendused, mis suudavad iseseisvalt sensorite abil koguda, salvestada ja töödelda informatsiooni, mida saab kasutada mitmete protsesside mõõtmiseks, jälgimiseks ja juhtimiseks paljudes eluvaldkondades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles