Pajula: majanduse kasvuprognoos kukub 5-6 protsendi vahemikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasv.
Majanduskasv. Foto: SCANPIX

SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul viitab aasta viimase kuu üllatavalt tugev eksport sellele, et tõenäoliselt kukub homme avaldatav majanduse kasvuprognoos kuhugi 5-6 protsendi vahemikku ning see võib vaikselt kergitada ka palku.

«Üldjuhul peaksid reaalpalgad kasvama majandusega samas taktis. Kuna töötus jääb lähiajal aga veel üsna kõrgeks, arvan ma, et reaalpalkade kasv jääb nii sel kui järgmisel aastal majanduskasvule vähemalt paar protsendipunkti alla,» lisas ta.

Swedbanki analüütiku Maris Lauri kinnitusel sõltub kõik iga ettevõtte võimalustest, kuid eksportivates sektorites, nii tööstuses kui teeninduses, näiteks turismis, võib sellel aastal palgakasvu oodata.

Mullu oli sisenõudlus väga nõrk ning kasv tuli peamiselt ekspordi toel. Selle aasta majanduskasvus on eksport endiselt väga oluline, kuid selle osakaal Lauri hinnangul väheneb ning sisenõudluse tähtsus kasvab.

Euroopa riikides, kus mullused kasvunumbrid on Eesti omadest paremad, on Lauri sõnul suurem kasv tulnud just suuremast sisenõudlusest.

Homme avaldab statistikaamet eelmise aasta majanduskasvunumbrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles