Riigifirmade nõukogu liikmeid hakkab ametisse nimetama kuni seitsme liikmega komitee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIIGI KINNISVARA; TALLINN, EESTI, 29AUG13.
EV Rahandusministeerium.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
RIIGI KINNISVARA; TALLINN, EESTI, 29AUG13. EV Rahandusministeerium. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Rahandusministeerium saatis ministeeriumitele kooskõlastusringile riigi osalusega äriühingute nõukogu liikmete nimetamise komitee korralduse eelnõu.

«Selleks, et tagada ekspertide arvamusega arvestamine, on otstarbekas nad määrata vabariigi valitsuse otsusega, mis tagab ekspertide määramisel kõikide osaluste valitsejate kaasamise ning seeläbi komisjoni seisukohtade sidususe kõikidele osaluste valitsejatele. Selle saavutamiseks sobib hästi vabariigi valitsuse seadusega loodud võimalus moodustada valitsuskomisjone, mille alusel saab eksperte nõukogu liikmete nimetamise protsessi kaasata operatiivselt ilma riigivara seadust muutmata,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Komitee optimaalseks suuruseks on valge raamatu ettepanekute kohaselt viis kuni seitse inimest, kelle hulka kuuluks nii riigi kui erasektori esindajad. Erasektori esindajatest kaks peaks valge raamatu ettepanekute kohaselt olema esitatud tööandjate keskliidu ning kaubandus- ja tööstuskoja poolt, ülejäänud erasektori esindajad määraks valitsus rahandusministri ja majandus- ja taristuministri ühisettepanekul. Riigi esindajaid oleks kaks - rahandusministeeriumi kantsler ning roteeruvalt osalust valitseva ministeeriumi kantsler.

Komitee liikmete volituste pikkuseks on plaanitud kolm aastat. Erasektori esindajad võivad olla järjest tagasivalitud vaid üheks täiendavaks perioodiks ning pärast seda uuesti peale kolmeaastase perioodi vahele jätmist. Komisjoni liikmetele korraldatakse korruptsioonivastane taustkontroll ning neilt eeldatakse laitmatut renomeed.

Eelnõu on välja töötatud tulenevalt valitsuse 7. juulil 2016. aastal heaks kiidetud riigi osaluspoliitika valges raamatus tehtud ettepanekust moodustada riigi osalusega äriühingute nõukogu liikmete nimetamiseks suure juhtimiskogemusega ekspertidest koosnev nimetamise komitee.

Rahandusministeerium ootab kooskõlastusi 14. oktoobriks, pärast mida on kavas eelnõu viia valitsusse põhimõttelise heakskiidu saamiseks ning seejärel täiendatuna koos liikmete nimedega kinnitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles