EKP etteotsa itaallane?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Axel Weber
Axel Weber Foto: AFP / Scanpix

Kas Axel Weberi suuvärk jättis ta tööotsast ilma? On ju Bundesbanki president kogu eurotsooni kriisi aja Euroopa Keskpangas «oma rida» ajanud.

Kui EKP otsustas riigivõlakirju kokku ostma hakata, oli Weber vastu.

Nüüd tundub ta keskpangandusest sootuks taganevat. Teine valitsusaeg Saksa keskpangas ei näi teda eriliselt ahvatlevat. Seda tõlgendatakse aga kui signaali, et mees ei taha taotleda ka Jean-Claude Trichet' kohta Euroopa esikeskpankurina, mis oktoobris vabaneb.

Kõik, kes Saksa keskpankurit kummardama on harjunud, peavad siis küll pettuma.

Samas ei tohiks EKPst ka ühinenud Euroopa Bundesbanki saada. Laiemat majandust silmas pidades ei ole saksapärane ülipüüdlik inflatsioonile keskendumine kohane, seda tuleks tasakaalustada murega majanduskasvu ja finantsstabiilsuse pärast.

EKP tööks on vajalikud nii poliitiku kui tehnokraadi instinktid.

Trichet’s põimub karm lähenemine inflatsioonile paindlikkusega, mis arvestab panga rolli Euroopa rahaliidu tugisamba ja alustalana.

Sõnad, mis möödunud aasta jooksul Weberi huultelt on lähtunud, paljastavad ühekülgsema lähenemise.

Kui Weber taganeb ja taandub, tundub kõige tõenäolisema kandidaadina Itaalia keskpanga juht Mario Draghi.

Draghi on ilmselt peaaegu sama karm kui Weber, kuid ta pole nii tahumatu ja omab peenemat poliitilist vaistu. Finantsstabiilsuse nõukogu (FSB) juhina peaks ta samuti olema üsna hästi kursis globaalse pangandussüsteemi nõrkustega.

Samas ei tohi tekkida olukord, kus keegi kellegi lihtsalt läbi surub. Ning kes sooviks Berliini ja Pariisi kokkade europudingut?

Kui Weber taandub, oleks hea võimalus seada üles terve rida kandidaate.

EKP etteotsa on vaja paindlikku mõistust, aga ka kindlat meelt.

Investorid peaksid küll rõõmsad olema, et mõlemat omadust ühendava isiku esilekerkimise võimalused kasvama on hakanud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles